maanantai 14. tammikuuta 2013

Ajatuksia aspartaamista

Aspartaamista ollaan montaa mieltä. Osa ei suostu aspartaamilla makeutettuihin tuotteisiin koskemaan ja osa (kuten minä) käyttää näitä surutta. Pyrin itse käyttämään sokeria mahdollisimman vähän ja kunnes toisin todistetaan, luotan makeutusaineiden turvallisuuteen. Asiaan otti kantaa jälleen myös EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen). Lisää voit lukea esim. Pronitritionist-sivustolta tai EFSA:n aspartaamisivuilta.

Aiemmin olen ollut makeutusaineella makeutettujen juomien suurkuluttaja mutta viime vuosina käyttö on vähentynyt huomattavasti. Dieetillä juominen aina lisääntyy, kun limsat toimittavat herkkujen virkaa. Mutta tällöinkään ei ole tarkoitus korvata vettä limsalla vaan pitää määrä kohtuullisena. Limsaa saisi juoda useamman litran, jotta ADI-arvo (acceptable daily intake) ylittyisi. Kohtuullisesta käytöstä ei siis liene haittaa.

Aspartaamin haittavaikutuksia enemmän olen huolissani hampaista virvoitusjuomia juodessa. Sokeri tai sokerittomista juomista löytyvä sitruunahappo kun eivät kumpikaan ole kovin hammasystävällisiä. Tältäkin kantilta se vesi vanhin voitehista lienee edelleen maailman paras juoma. Mutta miten sitä aina muistaisi juoda riittävästi? Vesipullo kulkee mukana kaikkialle, mutta sen ympäriinsä kuljettaminen ei riitä. Siitä pitäisi muistaa silloin tällöin hörpätäkin. Muutenkin kuin treeneissä sarjojen välillä. Onko se muuten oikeaa janoa vai vain opittu tapa? Ja kuinka tarpeellista? Ehtiikö nestetasapaino heikentyä tunnin salitreenin aikana jos sen päätteeksi juodaan puoli litraa palautusjuomaa? No, tiedä häntä, mutta eipä siitä ainakaan haittaakaan ole :)

Vesipullot siis täyteen, vauhdikasta viikkoa!

2 kommenttia:

Jenni.S kirjoitti...

Ehtisitkö tekemään postauksen kookosöljystä? Sen hyötyt ja haitat on kovassa pohdinnassa :) olis kiva kuulla ravitsemusterapeutin näkökulma asiaan.

PetraBettina kirjoitti...

Hei, voisinpa vaikka tehdäkin! Kiitos vinkistä :)