keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Suuri huijaus

Viime päivinä on vellonut keskustelua siitä miten "meitä huijataan". Einekset sisältävät lisäaineita eikä mansikanmakuinen tarkoitakaan oikeaa mansikkaa. Lisäaineita pakkosyötetään meille ja niistä saa vähintään syövän. Siis vähintään. Elintarviketeollisuus huijaa ja haluaa tappaa meidät lisäainemyrkytykseen ja syöpään.

Niin ihan totta. Eikö kenellekään ole aiemmin tullut mieleen, ettei eineslihapullat ole pelkkää 100% lihaa? Ihan oikeasti?
Ja mansikan makuinen kääretorttu ei sisälläkään oikeaa mansikkaa. Ei tietenkään kun se on mansikan makuinen. Usein sanalla makuinen viitataan juuri siihen, että kyseisessä tuotteessa on käytetty aromia. Siksi kysessä ei ole mansikkakääretorttu vaan mansikan makuinen kääretorttu.
Fun Light on vain vettä ja lisäaineita. Hmmmm... Fun Light on kaloritonta, eihän siihen voi lisätä oikein mitään ilman että kalorittomuus häviäisi.

Mikä tämä lisäainehysteria on? Lisäaineethan eivät sinällään ole ollenkaan vaarallisia. Jokaisella lisäaineella on oma ADI-arvonsa (Acceptable Daily Intake), joka tarkoittaa suurinta määrää, jonka voi päivittäin nauttia ilman haitallisia terveysvaikutuksia. Elintarvikkeissa käytetyt määrät eivät yllä lähellekään ADI-arvoja ja vaikka yltäisivätkin, tuskin kukaan syö yksipuolisesti tiettyä lisäainetta hirveästi sisältävää elintarviketta..vai? Ainoa poikkeus ovat lapset, joilla pienemmän koon vuoksi tiettyjen lisäaineiden saannit saattavat helposti ylittää rajan. Esimerkiksi mehujen bentsoehappo ja esim. nakkien nitriitti ovat lapsilla tällaisia. Mikäli syö monipuolisesti kaikenlaista ruokaa, ei ole väliä vaikka niitä lisäaineita ruoassa olisikin. Ja ei, kukaan ei kuole siihen perunasalaattiin vaikka siinä olisi 27 lisäainetta.

Tottahan toki marinoimaton liha on parempi vaihtoehto kuin valmiiksi marinoitu. Itselläni tätä valintaa vain puoltaa pikemminkin valmiin marinadin huono rasvan laatu kuin ne muutamat marinadin sisältämät lisäaineet. Enkä ymmärrä mitä tämä huijauspuhe on. Kaikki ainesosat yleensä lukevat siellä elintarvikkeen kyljessä. Ne voi sieltä tarkistaa.

En juurikaan osta eineksiä vaan laitan ruokani itse. Tämä johtuu siitä, että haluan syödä laadukasta ruokaa, joka sisältää hyvää rasvaa, paljon kuitua ja riittävästi proteiinia. Mutta jos haluan iltani ratoksi juoda litran light-limsaa, sen myös teen. Riippumatta siitä paljonko aspartaamia se sisältää.

Ei kommentteja: