Siirry pääsisältöön

Imettäjän ruokavalio

Ruokavalio on muuttunut aika paljon, kun vertaa raskautta edeltävään. Ei ehkä niinkään laadullisesti, mutta melko paljon määrällisesti. Ennen raskautta (ja oikeastaan kyllä vielä raskauden aikanakin...) söin urheilijan ruoka-annoksia eli usein ja paljon. Nyt annoskoko on huomattavan paljon pienentynyt. Myös lämpimien ruokien määrä on vähentynyt, sillä aiemman kahden lämpimän aterian sijasta syön nykyään useimmiten vain yhden.

Imettäminenhän kuluttaa jonkin verran energiaa, jonka vuoksi imettävän pitää muistaa syödä (ja juoda) hyvin. Tuo energiamäärä on noin 500-700 kcal erittyvän maidon määrästä riippuen. Minun on ainakin kyllä kuitenkin huomioitava, että päivittäinen muu kulutus on hyvin vähäistä, sillä sohvalla istuminen ja vauvan kanssa ympäri taloa haahuilu ei hirveästi kuluta. Edes se tunnin päivittäinen kävelylenkki ei merkittävästi energiankulutusta nosta. Ei voi siis ajatella syövänsä ihan miten paljon tahansa imetystä tekosyynä käyttäen.

Broilersalaattia avokadolla ja siemenillä
Synnytyksen aikaan olin tosiaan muutaman päivän syömättä, jonka jälkeen ruokahalu oli pitkään olematon. Tällöin osa aterioista tuli korvattua herkuilla. Muutenkin söin aluksi vain kaikkea "helppoa" syötävää, kuten mehukeittoja, muroja, jogurttia ja herkkurahkoja. Vähitellen ruokavalio muuttui normaalimmaksi, mutta herkut pysyivät ja annoskoot olivat pieniä. Herkuttelu johtui osin myös siitä, että ensimmäiset viikot olivat täynnä vauvaan tutustuvia vierailijoita ja aina tietysti tarjottiin kahvia ja kahvileipää. Otin kuitenkin itse herkkujen suhteen aika rennosti ja annoin vain mennä.

Nyt vähitellen ruokailuissa alkaa taas olla jotain järkeä. Ateriarytmi on löytynyt ja herkut vähentyneet. Juodakin muistan, kunhan pidän koko ajan vesipullon lähellä. Eilisen ruokapäiväkirjani näytti seuraavalta:
Aamiainen: Proteiinipatukka, banaani, mandariini, kahvikuppi ja sen kanssa kaksi vohvelia.
Ruoka: Lautasellinen makkarakeittoa, yksi ruisleipä Becelillä ja juustolla, lasi rasvatonta maitoa.
Välipala: Arlan Jogurttikombo (tuttavallisemmin jogurttihässäkkä eli proteiinijogurttia siemenillä).
Palautus: Evoke-proteiinimehu jumpan jälkeen.
Iltapala: Kaksi ruisleipää Becelillä ja juustolla, kerrosviili 1 %, mandariini, lasillinen maitoa.
Napostelut: Saksanpähkinöitä ja jogurttikuorrutettuja cashew-pähkinöitä Toisenlaisia äitejä katsellessa. Lisäksi pari litraa vettä, DHA-valmiste ja imettäjän monivitamiini.

Mitäpä tästä sitten sanoisi? Liian vähän kasviksia, mutta sentään jokunen hedelmä. Toisinaan olen iltapalan korvannut smoothiella, johon laitan rahkaa, mehukeittoa, marjoja, soijalesitiiniä ja hunajaa; tällöin tulee syötyä mukava määrä marjoja. Aamiainen on viime aikoina korvautunut patukalla, sillä sitä on helppo syödä vaikka yhdellä kädellä jos pitää imettää samalla. Tämä pitää kyllä piakkoin muuttaa järkevämmäksi ateriaksi. Herkuista nuo keksit ovat jääneet kahvikupin kaveriksi. Makkarakeittoa meillä ei oltu tehty vuosiin, mutta nyt oli sen aika. Yleensä meillä syödään broileria tai jauhelihaa. Lihaton lokakuu ei siis ole rantautunut meidän perheeseemme.



Äidin ruokavalio vaikuttaa erityisesti äidinmaidon rasvahappokoostumukseen ja jossain määrin myös vesiliukoisten vitamiinien pitoisuuksiin.  Tästä syystä olen käyttänyt ronskilla otteella rypsiöljyä ja pähkinöitä. Osa äideistä kokee koko imetysajan jatkuvaa nälkää, mutta oma ruokahalu on ollut selkeästi aiempaa vähäisempi. Luulen sen johtuvan vähäisestä liikunnasta. Imettävän pitää myös huolehtia riittävästä juomisesta mielellään vettä suosien. Itse olen käytännössä lopettanut kokonaan virvoitusjuomien juomisen vaikka joskus olin oikea light-juomien suurkuluttaja. Olen saattanut juoda kiintiöni täyteen.
 
Rajoituksia imettäjällä on enää joidenkin kalojen suhteen (ja maksaa vain kohtuullisesti), mutta muuten raskausajan rajoitukset eivät enää imettäjää koske. Itsellä tosin rajoitukset eivät juurikaan muutenkaan vaikuttaneet eikä kala-allergisella kalarajoitukset paljoa paina. Allergiastakin johtuen tosin niiden omega kolmosten saantiin pitää kiinnittää huomiota. Saksanpähkinät, rypsiöljy ja pellavansiemenöljy ovat ystäviäni.
 
Mutta arvatkaa mikä on lempisanani jälleen imettäjänkin ruokavalion suhteen. Rentous! Oliko yllättävää? Elämä ei ole vakavaa ja syöminen on sitä vielä vähemmän. Nauttikaa elämästä ja hyvästä ruoasta. Viikonloppuja!
Lenkille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lentoken

Synnytyskertomus - viikko sairaalassa

  22.5.2017 Olin kovasti psyykannut itseäni siihen, että tämä toinen synnytys sujuisi ensimmäistä paremmin ja nopeammin. Tekisin kotona kaikkeni, jotta jaksaisin olla siellä supistusten kanssa mahdollisimman pitkään. Kaikki menisi hyvin ja olisin pian vauvan kanssa takaisin kotona. No, asiat eivät aina mene kuten toivoo tai suunnittelee, varsinkaan näissä lastensaamisasioissa. Kipeät supistukset alkoivat viikko sitten tullen aina silloin tällöin yksittäisinä tai muutamina peräkkäisinä. Yhtenä yönä säännöllisiä supistuksia tuli viiden tunnin ajan, kunnes ne sitten lopahtivat. Tämänkin jälkeen aina silloin tällöin sai keskittyä hengittelemään ja pohtimaan, että nytkö..? Mutta ei. Sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä parin tunnin tiheämpiän supistelujen jälkeen menivät lapsivedet. Soitto synnärille, josta kehotus siirtyä paikan päälle. Koska supistukset loppuivat siihen, lähdin yksinäni autolla liikkeelle. Enpä olisi ajatellut, että ajan itse synnärille, kun aika tule

Onnistuneet ja vähemmän onnistuneet vauvahankinnat

Varoitus; pelkkää vauvahöpötystä tiedossa! Pienen ihmisen tulo aikaansaa melko paljon shoppailua. On käsittämätöntä miten paljon niin pieni ihmistaimi tarvitsee tavaraa. Tai tarvitsee ja tarvitsee, kai sitä vähemmälläkin selviäisi, mutta kyllähän se tavara elämää helpottaa. Jonkun verran tekisin asioita ja ostoksia kuitenkin toisin, jos nyt saisin valita. Lähinnä, kun ajattelisin, että panostanko vai pihistänkö, niin tällä tiedolla valitsisin aina panostan. Kaikki pihistykseni kohteet ovat olleet huonoja päätöksiä. Ainakin meidän elämässä. PINNASÄNKY Pinnasängyn kanssa olisi oikeastaan voinut pihistellä todella paljon, sillä eihän me tarvittaisi koko sänkyä! Se on kyllä makuuhuoneessamme, mutta toimii vain laitana, jottei Tinka putoa sängystä lattialle. Varsinaisesti nukkumista on pinnasängyssä harrastettu ehkä kaksi kertaa kymmenen minuuttia. Pinnasängyn ostimme Ikeasta ja pohdimme tuolloin, että tarvitaanko sänkyä, josta saa laidan alas. Emme keksineet käyttöä sellaiselle (Ker