Siirry pääsisältöön

Ulkonäkökeskeistä nälässä urheilemista?

Jään toisinaan pitkäksikin aikaa pohtimaan sitä, että miksi olen valinnut tämän lajin. Miksi ihminen, joka jaksaa melko vähän kiinnittää huomiota ulkonäköönsä on valinnut näin ulkonäkökeskeisen lajin? Lajin, joka monesti ketuttaa, koska siihen liittyy jatkuva vaa`alla ramppaaminen, joka muuten mielestäni olisi täysin turhaa. Olen kysellyt tätä itseltäni viime päivinä, sillä nyt pitäisi tehdä päätös syksyn kisoista.

Tuorepuuroa: rahkaa, maitoa, kaurahiutaleita, mysliä, mustikkaa ja pellavarouhetta
yön yli hautuneena, lisäksi hunajaa ja banaania.
Olin jo päättänyt kisata syksyllä, koska kevään kisoista napsahti suora SM-kisapaikka. Sitten huomasin, että paluu treenisalille houkutti kohtalaisen vähän. Paino nousi kuin ammus ja ajatus ruokavaa`asta tuntui karulta. Pää on väsynyt tähän touhuun, joka ottaa kuitenkin niin paljon.

Osa näistä ajatuksista johtunee siitä, että olen todella väsynyt. Takana on kaksi rankkaa dieettiä eli kutakuinkin koko vuosi on oltu dieetillä. Sitä ennen yksi välivuosi, jota ennen kolme vuotta kisaamista. Samalla suuria elämänmuutoksia ja kiireistä, stressaavaa elämää. Ei se ihme, jos joskus vähän väsyttää. Olen väsynyt moneen muuhunkin asiaan ja siksi selkeästi rauhoittanut elämääni tulevan kesän ajaksi. Voi olla, että hetken vielä huilattuani olen intoa täynnä ja suuntaamassa täysillä syksyyn. Tai sitten en ole ja siirrän ajatukset jo ensi vuoteen. En tiedä vielä.


Dieetillä tästä puuttui rasvakerros...
Olen kuitenkin kyseenalaistanut lajia tässä viime päivinä. Paino tosiaan nousi salamannopeasti, vaikka mitään ahmimista en harrastanut. Epäsäännöllisyys ja viikonloppujen juhlat ovat kuitenkin kostautuneet. Ainoa vain, että asia ei haittaisi minua ollenkaan, jos en suunnittelisi kisaamista. Viihdyn aivan mainiosti kropassani nytkin. En ole koskaan harrastanut fitnesstä tavoitellakseni unelmakroppaani tai päästäkseni pois vartalooni liittyvistä epävarmuuksista. Viihdyn nahoissani. Niinpä nyt kyseenalaistan sitä miksi lähtisin kiusaamaan itseäni sillä ruokavaa`alla ja puntarissa hyppäämisellä, jos siihen ei ole palavaa halua. Suurin voitonnälkä taisi kadota kevään kisoihin ja olen nauttinut makeasta elämästä. On ollut myös mukavaa huomioida ravitsemus vain ja ainoastaan jaksamisen kannalta. Miten syön, jotta jaksan ohjata? Miten syön, jotta jaksan juosta? Eikä niinkään, että miten jaksan juosta tällä syömisellä?

Kuva: Bodylehti
Haluaisin myös kaiken fitness-villityksen ympärillä tuoda esiin myös sitä näkemystä, että itsestään voi tykätä ihan "tavallisen" kokoisenakin. Miksi aina pitäisi pyrkiä olemaa täydellisen timmi tai hoikka, kun voi olla terve, energinen ja elinvoimainen? Enkä nyt tarkoita, että hoikkuus poissulkisi nämä termit vaan että ainakin itse joutuisin näkemään hirveästi vaivaa ja olemaan todella tarkkana, jos haluaisin pysyä koko ajan hoikkana. Mutta tiedostan, että tämän lajin edustajana en ehkä sovellu tällaiseksi roolimalliksi, mikä on toisaalta harmi, sillä se on nimenomaan se, mitä haluaisin ravitsemuksen puolesta tuoda esiin. Terveys, rentous ja nautinto. Kaikki sanat mahtuvat samaan lauseeseen ja samaan ateriaan.

Toki fitneksessä on kyse kilpaurheilusta ja kilpaurheilussa asiat viedään äärimmäisyyksiin. Urheilun ei ole tarkoituskaan olla helppoa eikä se ehkä terveyttä edistävääkään aina ole. Osa minusta haluaa edelleen palavasti kilpailla, kehittyä ja taistella. Osa sen sijaan haluaa juosta, liikkua, syödä, nauttia ja rentoutua.

Olen antanut tasoitusta sillä, että olen aina urheillut niin paljon myös muita lajeja samaan aikaan. Uskon, että voisin olla lihasmassaltani jo toista tasoa, jos olisin keskittynyt viime vuodet vain ja ainoastaan tähän. Mutta kymmenen tuntia kaikkea muutakin liikuntaa viikossa vie väkisinkin terää lihasmassan kasvattamiselta. Toisaalta, en ole koskaan edes harkinnut vain kuntosaliharjoitteluun keskittymistä. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleminen kun on paljon tärkeämpää. Se on myös paljon tärkeämpää kuin ulkonäkö.

Ja silti kilpailen lajissa, jossa ulkonäkö määrittää kaiken. Missä on mennyt vikaan?

Kommentit

Unknown sanoi…
Ei varmasti missään ole mennyt vikaan! Olet epäilemättä asian ytimessä siinä suhteessa, että jos tuntee väsymystä jo valmiiksi, ei kisoihin valmistautuminen tunnu mielekkäältä hommalta. Kisadieetin läpikäyminen on epäilemättä todella rankkaa, joten pieni kyseenalaistaminen on varmasti paikallaan. Eikä väsymys sinällään ole mikään ihmekään, kun sinulla on ollut niin monta dieettiä takana kuitenkin suhteellisen vähässsä ajassa.

Hyvää pohdiskelua sinulla kirjoituksessasi! Vastauksia kysymyksiisi en osaa antaa, mutta luulisin, että kunhan vaan annat aikaa itsellesi, tulevat ne vastauksetkin ihan itsestään esille.
PetraBettina sanoi…
Niin, sitä pitäisi vain uskaltaa kuunnella itseään tarkasti ja tehdä päätöksiä intuitiolla. Joskus tuntuu, että sitä on liikaa toisten vietävissä. Jos joku sanoo, että "Kisaa!", niin olen heti kisaamassa. Pitäisi uskaltaa luottaa omiin tunteisiinsa enemmän.

No, tässä on vielä hetki aikaa kuulostella olojaan. Ja mieltäänkin ehtii muuttaa ehkä useampaan kertaan ennen kuin kisoihin ilmoittautuminen päättyy :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lentoken

Synnytyskertomus - viikko sairaalassa

  22.5.2017 Olin kovasti psyykannut itseäni siihen, että tämä toinen synnytys sujuisi ensimmäistä paremmin ja nopeammin. Tekisin kotona kaikkeni, jotta jaksaisin olla siellä supistusten kanssa mahdollisimman pitkään. Kaikki menisi hyvin ja olisin pian vauvan kanssa takaisin kotona. No, asiat eivät aina mene kuten toivoo tai suunnittelee, varsinkaan näissä lastensaamisasioissa. Kipeät supistukset alkoivat viikko sitten tullen aina silloin tällöin yksittäisinä tai muutamina peräkkäisinä. Yhtenä yönä säännöllisiä supistuksia tuli viiden tunnin ajan, kunnes ne sitten lopahtivat. Tämänkin jälkeen aina silloin tällöin sai keskittyä hengittelemään ja pohtimaan, että nytkö..? Mutta ei. Sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä parin tunnin tiheämpiän supistelujen jälkeen menivät lapsivedet. Soitto synnärille, josta kehotus siirtyä paikan päälle. Koska supistukset loppuivat siihen, lähdin yksinäni autolla liikkeelle. Enpä olisi ajatellut, että ajan itse synnärille, kun aika tule

Onnistuneet ja vähemmän onnistuneet vauvahankinnat

Varoitus; pelkkää vauvahöpötystä tiedossa! Pienen ihmisen tulo aikaansaa melko paljon shoppailua. On käsittämätöntä miten paljon niin pieni ihmistaimi tarvitsee tavaraa. Tai tarvitsee ja tarvitsee, kai sitä vähemmälläkin selviäisi, mutta kyllähän se tavara elämää helpottaa. Jonkun verran tekisin asioita ja ostoksia kuitenkin toisin, jos nyt saisin valita. Lähinnä, kun ajattelisin, että panostanko vai pihistänkö, niin tällä tiedolla valitsisin aina panostan. Kaikki pihistykseni kohteet ovat olleet huonoja päätöksiä. Ainakin meidän elämässä. PINNASÄNKY Pinnasängyn kanssa olisi oikeastaan voinut pihistellä todella paljon, sillä eihän me tarvittaisi koko sänkyä! Se on kyllä makuuhuoneessamme, mutta toimii vain laitana, jottei Tinka putoa sängystä lattialle. Varsinaisesti nukkumista on pinnasängyssä harrastettu ehkä kaksi kertaa kymmenen minuuttia. Pinnasängyn ostimme Ikeasta ja pohdimme tuolloin, että tarvitaanko sänkyä, josta saa laidan alas. Emme keksineet käyttöä sellaiselle (Ker