Siirry pääsisältöön

Töihin äitiysloman jälkeen?


Äitiyslomani päättyy tämän kuun lopussa, jolloin Tinka on noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Niin iso jo, mutta niin kovin pieni. Tuntuu hassulta, että nyt pitäisi mennä töihin, kun tässä on vasta aloitettu tämä äidin työ.

Olen pyöritellyt työasioita päässäni jo kuukausikaupalla. Yrittäjänä kun näiden lomien pitäminen ei mene ihan samalla tavalla kuin työsuhteessa olevilla. Minulta on jo todella monta kertaa kysytty, että joko teen töitä. Ihan todella monta kertaa. Ilmeisesti yrittäjillä ei ole oikeutta kunnolliseen äitiyslomaan, mutta eipä niillä ole oikeuksia mihinkään muuhunkaan, ettei sen puoleen. Joka tapauksessa pitkällisen ja useita kävelylenkkejä vaatineen ajatustyön seurauksena olen päättänyt, etten aloita vielä töitä. Syksyllä tulen aloittamaan osa-aikatyön palkkasuhteessa (parina päivänä viikossa), mutta sen ja jumppien lisäksi en aio tehdä muuta. Kesän olen yhtä viikonlopun työkeikkaa lukuunottamatta kotona.

Syitä tähän päätökseen on monia.
1) Yksinkertaisesti haluan olla kotona. Rakastan kotona olemista enemmän kuin olisin ikinä, ikinä voinut kuvitella. Minulla ei ole hinkua työelämään.
2) Tinka on todellinen äidin tyttö. Hän on ollut sitä syntymästään asti eikä asia ole miksikään muuttunut. On paljon tilanteita, jossa häntä ei saa rauhalliseksi kuin äidin syli. Miksi yrittäisin pakottaa häntä muuhun? Olen edelleenkin ollut pois hänen luotaan maksimissaan kolme tuntia kerralla. En millään usko, että pystyisin olemaan yötä pois hänen luotaan, kuten osa töistäni vaatisi.
3) Luulen, että jos joskus haluaa tehdä vähemmän töitä, on se aika nyt. Tällaista hetkeä tuskin enää myöhemmin elämässä tulee.
4) Vaikka pieni osa minusta harmíttelee hyvien työtilaisuuksien menettämistä, uskon silti, että tulisin tulevaisuudessa enemmän katumaan töihin lähtemistä kuin kotiin jäämistä.


Keskustelin puolisoni kanssa ajatuksistani töiden suhteen ja hän tuki ajatustani kotiin jäämisestä. Tehdessäni sitten päätöksen vain tuon osa-aikatyön aloittamisesta, taisin päästää helpotuksesta jopa pari pientä kyyneltä. Tuntui niin helpottavalta, että olin saanut tehtyä päätöksen ja tajusin, että olin päätöksestä niin onnellinen, että se tuli siinä samalla varmistettua täysin oikeaksi.  Kotiin jäämisen minulla mahdollistavat puoliso, omat osa-aikatyöt sekä hulluina vuosina kerätyt säästöt. Ei ole kuulkaa menneet minuuttiaikataulut hukkaan! Toisaalta hassua, että kuvittelin tekeväni kotiin jäämisen päätöksen, vaikka vedän jumppaa useamman kerran viikossa ja kohta nuo elokuun työtkin jo alkavat. Vai ovatko ne sitten vain harrastuksia?

Minua itse asiassa jännittävät hirveästi jo nuo kesän yksi viikonloppukeikka sekä syksyn osa-aikatyö. Tuntuu aivan mahdottomalta ajatukselta jättää Tinka kokonaiseksi päiväksi muiden hoitoon. Olkoonkin, että hän on aina isän tai mummon hoidossa, niin silti ajatus on hirveän vaikea. Olen varmaan vain ylihuolehtivainen, sillä ovathan monet vauvat olleet tämän ikäisinä jo yöhoidossakin monta kertaa. Siihen itse tuskin pystyn vielä hetkeen. Jotenkin Tinka on vain aina ollut niin äidin perään, että hänen luotaan pois oleminen on kovin vaikeaa. Hän myös edelleen juo vain äidinmaitoa, vaikka muuten ruokailuja onkin jo melkein viisi ateriaa päivässä. En ole enää edes yrittänyt opettaa häntä pulloon vaan hän hörppii vettä nokkamokista ja on muuten imetyksellä. Näin tulemme jatkamaan niin pitkään kuin hän haluaa, joten senkään vuoksi yön yli pois olemiset eivät toistaiseksi onnistu.

Minusta on edelleen jännittävää millainen äiti-ihminen minusta on kuoriutunut. Aikana ennen lasta vitsailimme puolison kanssa, että varmaan minusta tulee sitten pahimman luokan äiti-ihminen, kun en ole ikinä pahemmin muiden lapsista välittänyt ja olen aina vain nauranut kaikille naisten äitihössötyksille. Mutta se oli aina vitsi. VITSI. Hupsistakeikkaa vitsistä tulikin totta. Olen pahasti äitiytynyt. Liekö tähän parannuskeinoa ollenkaan? Ihmisessä on näköjään piilossa yllättäviä asioita, joita on mahdoton etukäteen tietää. Jos minulle olisi vuosi sitten sanottu, että vuoden päästä suurin toiveesi on olla kotiäiti, olisin nauranut niin, etten olisi henkeä saanut. Ajatus oli tuolloin mahdoton. Mutta mitäpä siitä? Elämä kuljettaa, nyt vain nautitaan matkasta.

Kommentit

iive sanoi…
Musta tuntuu että juuri niistä "ei-niin-vauvaihmisistä" tuleekin juuri niitä oikein pahimman luokan äiti-ihmisiä. Ainakin mun mies on sitä mieltä (ja aika moni muu...) Kai me hukutetaan se kaikki vauvainto siihen yhteen ja ainoaan vauvaan eli siihen omaan lapseen eikä niin hinguta niiden muiden vauvojen perään...
PetraBettina sanoi…
Tossa saattaa olla perää! Kaikki vauvainnostus menee vain siihen omaan pikkuiseen, niin onko se nyt ihme, jos se menee joskus vähän yli? :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lentoken

Synnytyskertomus - viikko sairaalassa

  22.5.2017 Olin kovasti psyykannut itseäni siihen, että tämä toinen synnytys sujuisi ensimmäistä paremmin ja nopeammin. Tekisin kotona kaikkeni, jotta jaksaisin olla siellä supistusten kanssa mahdollisimman pitkään. Kaikki menisi hyvin ja olisin pian vauvan kanssa takaisin kotona. No, asiat eivät aina mene kuten toivoo tai suunnittelee, varsinkaan näissä lastensaamisasioissa. Kipeät supistukset alkoivat viikko sitten tullen aina silloin tällöin yksittäisinä tai muutamina peräkkäisinä. Yhtenä yönä säännöllisiä supistuksia tuli viiden tunnin ajan, kunnes ne sitten lopahtivat. Tämänkin jälkeen aina silloin tällöin sai keskittyä hengittelemään ja pohtimaan, että nytkö..? Mutta ei. Sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä parin tunnin tiheämpiän supistelujen jälkeen menivät lapsivedet. Soitto synnärille, josta kehotus siirtyä paikan päälle. Koska supistukset loppuivat siihen, lähdin yksinäni autolla liikkeelle. Enpä olisi ajatellut, että ajan itse synnärille, kun aika tule

Onnistuneet ja vähemmän onnistuneet vauvahankinnat

Varoitus; pelkkää vauvahöpötystä tiedossa! Pienen ihmisen tulo aikaansaa melko paljon shoppailua. On käsittämätöntä miten paljon niin pieni ihmistaimi tarvitsee tavaraa. Tai tarvitsee ja tarvitsee, kai sitä vähemmälläkin selviäisi, mutta kyllähän se tavara elämää helpottaa. Jonkun verran tekisin asioita ja ostoksia kuitenkin toisin, jos nyt saisin valita. Lähinnä, kun ajattelisin, että panostanko vai pihistänkö, niin tällä tiedolla valitsisin aina panostan. Kaikki pihistykseni kohteet ovat olleet huonoja päätöksiä. Ainakin meidän elämässä. PINNASÄNKY Pinnasängyn kanssa olisi oikeastaan voinut pihistellä todella paljon, sillä eihän me tarvittaisi koko sänkyä! Se on kyllä makuuhuoneessamme, mutta toimii vain laitana, jottei Tinka putoa sängystä lattialle. Varsinaisesti nukkumista on pinnasängyssä harrastettu ehkä kaksi kertaa kymmenen minuuttia. Pinnasängyn ostimme Ikeasta ja pohdimme tuolloin, että tarvitaanko sänkyä, josta saa laidan alas. Emme keksineet käyttöä sellaiselle (Ker