Siirry pääsisältöön

Baby blues

 

Synnytyksen jälkeen äidit elävät hormonihuuruista aikaa. Mielialat saattavat vaihdella ja itku on herkässä. Toiset kokevat voimakasta baby bluesia heti synnytyksen jälkeen. Itse voin tällä kertaa synnytyksen jälkeen tosi hyvin, mutta sittemmin mieliala on alkanut heitellä. Tinkan kanssa olin yltiöonnellinen, mutta nyt sitä välillä tuntee selittämätöntä alakuloa ja maailmantuskaa, vaikka jo useammastakin suusta olen kuullut näyttäväni kovin freesiltä näin juuri synnyttäneeksi (tiedä sitten miltä juuri synnyttäneen kuuluisi näyttää..?). Mielessä pyörii kuitenkin vähän niitä sun näitä negatiivisia ajatuksia.

Rutiini. Vauvaan rakastuu kyllä samalla tavalla kuin esikoiseenkin, mutta tavallaan se suurin hohto vauvan hoitamisesta on poissa. Silloin kun tätä kaikkea teki ensimmäistä kertaa, se oli niin valtavan hienoa. Vaipan vaihtaminen oli ihanaa, minähän osaan tämän homman! Nyt kakkavaippa on vain kakkavaippa. Vauvan hoitamisessa on tietynlaista rutiinia, mikä totta kai on myös hyvä asia, mutta osittain sitä ensimmäisen lapsen huumaa välillä kaipaa.

Riittämättömyys. Koko ajan on huono omatunto siitä, että keskittyy toiseen lapseen liian vähän. Erityisesti esikoisesta on koko ajan huono omatunto, vaikka hän onkin saanut koko ajan huomiota niin minulta kuin erityisesti isältäänkin. Me olemme kuitenkin Tinkan kanssa olleet niin tiivis kaksikko, että kaikki mikä on häneltä pois, tuntuu minusta pahalta.



Pitkät päivät. Vähän jo huolestuttaa miten päivämme sujuvat sitten, kun puoliso palaa töihin. Nyt on vielä helppoa, kun minä voin pääasiassa keskittyä vauvaan ja hän hoitaa Tinkan käytännön asiat. On myös mukavaa kehitellä yhdessä tekemistä koko perheen voimin. Mutta mitäs sitten kun hän menee töihin? Miten saan päivämme kulumaan mukavasti? Miten saan tarjottua Tinkalle riittävästi aktiviteettejä? Miten pystyn huomioimaan hänet samalla kun hoidan vauvaa? Miten saan pidettyä itseni rauhallisena, kun taaperon uhmakohtaus iskee ja vauva tarvitsee huomiota samalla hetkellä?
 
Tulevaisuus. Tulevaisuus muutenkin mietityttää, vaikka tarkoituksena onkin olla kotiäitinä nyt jonkin aikaa. Yritän pysyä jumppaohjauksia lukuun ottamatta vallan pois töistä vielä pitkään. Silti välillä mietin, että mitä sitten kun töihin paluu koittaa. En haluaisi toimia yrittäjänä, mutta mistä saan töitä? Välillä pohdin uuden ammatin opiskelemista, mutta se näin kahden pienen lapsen äitinä on nyt ehkä turhan haastava juttu. Varsinkin kun kiinnostuksen kohteitani ei pysty kotipaikkakunnalla opiskelemaan.
 
Yhteinen aika. Tinka on nyt sen verran iso, että hänet voisi jättää jo vaikka yökyläänkin ja lähteä viettämään puolison kanssa yhteistä aikaa. Nyt kuitenkin vauvan myötä tuo yhteinen aika on jälleen siirretty ehkä ensi vuoteen. Tai sitä seuraavaan, kuka tietää. Niin hienoa kuin tämä kaikki onkin, niin tokihan sitä alkaa väkisinkin kaipaamaan myös aikuisten välistä aikaa.


Ja samalla koen kaikista negatiivisista ajatuksista huonoa omatuntoa. Sillä onhan tämä nyt maailman hienointa aikaa. Ja mitä suurin siunaus, että meille on toinen lapsi suotu. Mihinkään en tätä ikinä vaihtaisi. Enkä ikinä ole ollut niin onnellinen kuin lasten myötä. Tiedostan, että ristiriitaiset tunteet kuuluvat tähän hetkeen ja että suurimpia tunteista ovat kuitenkin onni ja rakkaus. Kaikki muu voidaan aina laittaa hormonien piikkiin, eikö niin?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lentoken

Synnytyskertomus - viikko sairaalassa

  22.5.2017 Olin kovasti psyykannut itseäni siihen, että tämä toinen synnytys sujuisi ensimmäistä paremmin ja nopeammin. Tekisin kotona kaikkeni, jotta jaksaisin olla siellä supistusten kanssa mahdollisimman pitkään. Kaikki menisi hyvin ja olisin pian vauvan kanssa takaisin kotona. No, asiat eivät aina mene kuten toivoo tai suunnittelee, varsinkaan näissä lastensaamisasioissa. Kipeät supistukset alkoivat viikko sitten tullen aina silloin tällöin yksittäisinä tai muutamina peräkkäisinä. Yhtenä yönä säännöllisiä supistuksia tuli viiden tunnin ajan, kunnes ne sitten lopahtivat. Tämänkin jälkeen aina silloin tällöin sai keskittyä hengittelemään ja pohtimaan, että nytkö..? Mutta ei. Sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä parin tunnin tiheämpiän supistelujen jälkeen menivät lapsivedet. Soitto synnärille, josta kehotus siirtyä paikan päälle. Koska supistukset loppuivat siihen, lähdin yksinäni autolla liikkeelle. Enpä olisi ajatellut, että ajan itse synnärille, kun aika tule

Onnistuneet ja vähemmän onnistuneet vauvahankinnat

Varoitus; pelkkää vauvahöpötystä tiedossa! Pienen ihmisen tulo aikaansaa melko paljon shoppailua. On käsittämätöntä miten paljon niin pieni ihmistaimi tarvitsee tavaraa. Tai tarvitsee ja tarvitsee, kai sitä vähemmälläkin selviäisi, mutta kyllähän se tavara elämää helpottaa. Jonkun verran tekisin asioita ja ostoksia kuitenkin toisin, jos nyt saisin valita. Lähinnä, kun ajattelisin, että panostanko vai pihistänkö, niin tällä tiedolla valitsisin aina panostan. Kaikki pihistykseni kohteet ovat olleet huonoja päätöksiä. Ainakin meidän elämässä. PINNASÄNKY Pinnasängyn kanssa olisi oikeastaan voinut pihistellä todella paljon, sillä eihän me tarvittaisi koko sänkyä! Se on kyllä makuuhuoneessamme, mutta toimii vain laitana, jottei Tinka putoa sängystä lattialle. Varsinaisesti nukkumista on pinnasängyssä harrastettu ehkä kaksi kertaa kymmenen minuuttia. Pinnasängyn ostimme Ikeasta ja pohdimme tuolloin, että tarvitaanko sänkyä, josta saa laidan alas. Emme keksineet käyttöä sellaiselle (Ker