Siirry pääsisältöön

Tavanomaista vai vaikeampaa raskausoireilua - tiedätkö mitä on hyperemeesi?


Raskauteen liittyviä asioita ja tilanteita on ollut mahdoton ymmärtää etukäteen. Raskauksien myötä asioihin on kuitenkin herännyt kiinnostus. Varsinkin ensimmäisen raskauden aikana sitä luki läpi kaiken käsiinsä saavan tiedon raskauden vaiheista ja mahdollisista oireista. Aika paljon niistä sitten itse kärsikin. Ekassa raskaudessa kärsin voimakkaasta kuvotuksesta, jota kesti aina 18. raskausviikon tuntumaan saakka. Pahoinvointi helpotti aina hieman syödessä, joten napostelin jatkuvasti. Oksentaa ei tarvinnut, vaikka olo oli koko ajan todella huono. Kaikki tuoksut lisäsivät pahoinvointia. Kärsin myös mm. todella voimakkaasta väsymyksestä, turvotuksista, sormien puutumisista, vatsalihasten kivuista ja liitoskivuista.

Tässä toisessa raskaudessa olen päässyt hieman helpommalla ja seuranani on ollut lähinnä lievä pahoinvointi. Se tosin on jatkunut läpi koko raskauden ja toisinaan edelleen aamun hammaspesu on pelkkää kyökkimistä. Ensimmäiseen raskauteen verrattuna olen kuitenkin päässyt helpommalla. Loppuvaiheessa seuranani ovat jälleen turvotukset ja nyt myös harjoitussupistukset ja ajoittainen selkäkipu. Kaikki tämä on kuitenkin täysin siedettävää eikä vaikuta arkeeni ratkaisevasti. Rauhallisemmin pitää hieman ottaa ja treenit ovat viime aikoina jääneet vähemmälle, mutta muuten raskausoireet eivät ole elämääni rajoittaneet.

Osa raskaana olevista kärsii kuitenkin paljon voimakkaammista oireista. Vaikeasta raskauspahoinvoinnista käytetään nimitystä hyperemeesi eli hyperemesis gravidarum. Sillä tarkoitetaan tavanomaista raskauspahoinvointia voimakkaampaa oireilua, joka usein vaatii sairaalahoitoa riittämättömän ravintoaineiden saannin ja kuivumisen vuoksi. Hyperemeesiä sairastava saattaa oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä. Tänään 15.5. vietetään kansainvälistä hyperemeesipäivää, minkä vuoksi tuon asiaa tietoisuuteenne. Hyperemeesiä sairastavat ovat monesti kokeneet hoidon ja tietämyksen asian suhteen olleen puutteellista ja Suomeen on nyt perustettu yhdistys Hyperemeesi ry. Kyseessä on potilasjärjestö, jonka tavoitteena on tukea hyperemeesistä kärsiviä perheitä. Yhdistyksen nettisivut tarjoavat varsin kattavan tietopaketin sairaudesta ja sen hoidosta. Sieltä voi lukea myös sairastavien kokemuksia hoidosta.

Mikä sitten erottaa meidät tavanomaisesta raskauspahoinvoinnista kärsivät ja hyperemeesiä sairastavat? Tässä joitakin tekijöitä, jotka kielivät nimenomaan hypermeesistä:
- hyperemeesiä sairastavan paino putoaa, usein yli 5 %
- ravinnonsaanti on riittämätöntä
- pahoinvointi on kaikkea elämää rajoittavaa
- avuksi tarvitaan lääkitystä ja/tai nesteytystä
- työnteko ja arjen askareet eivät onnistu
- pahoinvoinnin kokonaisvaltaisuus ja vuodelepo aiheuttavat ahdistusta ja jopa masennusta

Tarkemman listauksen ja lisää tietoa löytyy yhdistyksen sivuilta hyperemeesi.fi. Suosittelen lämpimästi tutustumaan sivuihin ja yhdistyksen toimintaan, mikäli asia koskettaa Sinua tai jotakuta lähipiirissäsi. Koin itsekin varsinkin ensimmäisessä raskaudessa, että oli vaikea selittää muille miten tolkuttoman väsynyt ja huonovointinen sitä oli ja luulen, että sitä oli vaikea ulkopuolelta ymmärtää. Voisin siis kuvitella, että myöskin hyperemeesiä sairastavan tilannetta on vaikea ymmärtää, mikäli asiaan ei ole tutustunut. Kyseessä on kuitenkin selkeästi tavanomaista raskauspahoinvointia vaikeampi tila. Hyperemeesin suhteen puhutaan yleensä lamaannuttavasta ja koko elämään vaikuttavasta tilanteesta. Toisilla vaikea pahoinvointi hellittää raskauden aikana, mutta toisilla se jatkuu koko raskauden ajan.

Hyperemeesi on sairaus, raskaus ei ole. Olen kuitenkin sitä mieltä, että raskaus on ainutlaatuinen tilanne elämässä eikä sen kulkua pysty etukäteen suunnittelemaan. Toiset voivat hyvin, toiset huonosti ja jotkut hyvin huonosti. Toiset käyvät treenaamassa viimeisille viikoille asti, toiset joutuvat vuodelepoon kuukausiksi. Toiset hehkuvat, toiset kärsivät. Toisilla paino nousee vähän, toisilla vähän enemmän ja joillakin hyvinkin paljon. Ja vain hyvin harvaan asiaan pystyy itse suuremmin vaikuttamaan. On vain pyrittävä tulemaan toimeen tilanteessa kuin tilanteessa. Pitää vain toivoa, että ne, jotka tarvitsevat terveydenhuollon hoitoa tilanteeseensa, sitä myös saavat. Siksi hyperemeesiäkin tulee tuoda paremmin tietoisuuteen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lentoken

Synnytyskertomus - viikko sairaalassa

  22.5.2017 Olin kovasti psyykannut itseäni siihen, että tämä toinen synnytys sujuisi ensimmäistä paremmin ja nopeammin. Tekisin kotona kaikkeni, jotta jaksaisin olla siellä supistusten kanssa mahdollisimman pitkään. Kaikki menisi hyvin ja olisin pian vauvan kanssa takaisin kotona. No, asiat eivät aina mene kuten toivoo tai suunnittelee, varsinkaan näissä lastensaamisasioissa. Kipeät supistukset alkoivat viikko sitten tullen aina silloin tällöin yksittäisinä tai muutamina peräkkäisinä. Yhtenä yönä säännöllisiä supistuksia tuli viiden tunnin ajan, kunnes ne sitten lopahtivat. Tämänkin jälkeen aina silloin tällöin sai keskittyä hengittelemään ja pohtimaan, että nytkö..? Mutta ei. Sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä parin tunnin tiheämpiän supistelujen jälkeen menivät lapsivedet. Soitto synnärille, josta kehotus siirtyä paikan päälle. Koska supistukset loppuivat siihen, lähdin yksinäni autolla liikkeelle. Enpä olisi ajatellut, että ajan itse synnärille, kun aika tule

Onnistuneet ja vähemmän onnistuneet vauvahankinnat

Varoitus; pelkkää vauvahöpötystä tiedossa! Pienen ihmisen tulo aikaansaa melko paljon shoppailua. On käsittämätöntä miten paljon niin pieni ihmistaimi tarvitsee tavaraa. Tai tarvitsee ja tarvitsee, kai sitä vähemmälläkin selviäisi, mutta kyllähän se tavara elämää helpottaa. Jonkun verran tekisin asioita ja ostoksia kuitenkin toisin, jos nyt saisin valita. Lähinnä, kun ajattelisin, että panostanko vai pihistänkö, niin tällä tiedolla valitsisin aina panostan. Kaikki pihistykseni kohteet ovat olleet huonoja päätöksiä. Ainakin meidän elämässä. PINNASÄNKY Pinnasängyn kanssa olisi oikeastaan voinut pihistellä todella paljon, sillä eihän me tarvittaisi koko sänkyä! Se on kyllä makuuhuoneessamme, mutta toimii vain laitana, jottei Tinka putoa sängystä lattialle. Varsinaisesti nukkumista on pinnasängyssä harrastettu ehkä kaksi kertaa kymmenen minuuttia. Pinnasängyn ostimme Ikeasta ja pohdimme tuolloin, että tarvitaanko sänkyä, josta saa laidan alas. Emme keksineet käyttöä sellaiselle (Ker