sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Urheilulajina fitness

Fitness urheilulajina herättää edelleen tunteita. Enää se ei kuitenkaan ole sellainen kummajainen kuin vuosia sitten ja hieman vielä silloinkin, kun itse siirryin fitneksen pariin. Välillä keskustellaan siitä onko fitness urheilulaji, toisinaan siitä onko fitness terveellistä ja joskus taas siitä, synnyttääkö fitness vääränlaisia kauneusihanteita.

Olen itse kirjoittanut asiasta tekstissä Fitnesskuplasta päivää. Sittemmin en ole ollut enää ollenkaan niin karvat pystyssä, sillä tiedostan että lajissa on todellisia riskejä, jotka on otettava huomioon. Ja kilpaurheilu on aina myös jokseenkin epäterveellistä, äärirajoilla kun mennään. Asiat voi kuitenkin tehdä hyvin, huonosti tai hyvin huonosti.


IFBB Finland ry on hyväksytty Valo ry:n jäsenjärjestöksi, mikä tavallaan on yksi merkki urheilulajiksi hyväksymisestä. Uskon itse, että kasvava julkisuus ja koko ajan suurentuvat kilpailijamäärät tekevät lajille vain hyvää eikä se tulevaisuudessa kuulu enää kummajaisten joukkoon.

Itselle fitness on aina ollut vain urheilulaji muiden joukossa. Samanlainen urheilulaji kuin kilpa-aerobic oli aiemmin. Yhtä palavaa rakkautta olen tuntenut kumpaakin kohtaan, mutta ehkä nyt fitness palaa jopa hieman aerobicia kuumemmalla liekillä. Olen kovin tyytyväinen, että tiimissäni muutkin jäsenet suhtautuvat asiaan samalla tavalla. Tärkeintä on treenaaminen ja urheilu. Salitreeneissä ei tuijotella peiliin ja oteta selfieita (belfieistä puhumattakaan, voi taivaan vallat) vaan keskitytään itse asiaan.

Tänään treenattiin valmennettavien kanssa asentoja ja T-kävelyä ja piti itsekin
heittää korkkarit jalkaan!
Kauneusihanteena fitness on huono, mikäli ihannoidaan kisakuntoa. Alleviivataan se nyt vielä, että kisakunto ei ole terveellinen olotila eikä siinä voi olla yhtään kisakautta pidempään. Aivan samalla tavalla epäterveellisiä asioita löytyy monista muista lajeista, joten sen vuoksi fitnesstä on turha lynkata. Asia vain täytyy pitää mielessä ja jatkossa tuleekin keskittyä ammattitaitoisen valmennuksen kehittämiseen sekä riskien julki tuomiseen.

Offin kuntoa

Timber-teemaa Attackin lanseerauksessa
Itse haluan jatkossa olla mukana kehittämässä fitnesstä, tiimitoimintaa ja valmennusta mahdollisuuksieni mukaan. Osa ihmisistä ei tule ikinä lajia ymmärtämään, mutta ei se ole meiltä harrastajilta pois. Olen oppinut sulkemaan korvani asiattomalta haukkumiselta ja sen sijaan opetellut keskustelemaan asioista rakentavasti. Tavoitteena on kehittää lajista niin turvallista ja tervettä kuin se on mahdollista. Tietenkään minä yksinäni en muuta kokonaista lajia vaan olen mukana asioissa, joissa pystyn ja joihin koen, että minulla on annettavaa. Tällä hetkellä keskityn asioihin omassa tiimissäni ja osin myös Trainer4You:n kouluttajatiimissä. Uskon, että fitnessurheilu ja erityisesti valmennus tulee tulevaisuudessa kehittymään positiiviseen suuntaan.

Ei kommentteja: