sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Uusia ravitsemusasiantuntijoita ilmaantuu jälleen!

Liian vähän kaappitilaa ruoille, kun niitä pitää säilytellä myös pitkin pöytiä.. ;)

Minun piti tänään kirjoittaa vain leppoisa kirjoitus liikkumisen ilosta ja siitä, miten olen tällä viikolla harrastanut vain ryhmäliikuntaa, mutta nauttinut liikkumisestani erittäin paljon. Omat ohjaukset pari kertaa Zumbaa, Attackia ja Step sekä lisäksi olen käynyt vierailulla BodyBalancessa, BodyJamissa, Movessa, CXWORXissa ja spinnissä. Yksi salihöntsäily siihen päälle, kun piti testata työpaikan uusinta laitehankintaa. Ja on ollut aivan ihanaa saada kropalleen hieman erilaista liikekieltä tällä viikolla. Tunnit ovat hoitaneet myös pääkoppaa ja auttaneet pikku hiljaa mielialaa nousemaan sieltä pohjamudista, jonne se on tuntunut juuttuneen.

Mutta leppoisan tuuleni kadotti aamulla Savon Sanomien lukeminen. Eilen jo jätin viikonvaihteen iltapäivälehden ostamatta, kun etusivu hehkutti taas täysillä karppausjuttua. Ei vaan pysty enää lukemaan. Mutta tänään siis lusikkansa ravitsemussoppaan laittoi Juha Vuorinen! Siis Juha Vuorinen! Anteeksi mitä?! Missä vaiheessa hänestäkin on tullut niin kova ravitsemusasiantuntija, että hänen pitää julistaa mielipidettään lehden palstalla? Juha Vuorinen tuntee häpeää siitä sekasotkusta, jolla virallinen terveydenhuolto yrittää ravitsemuskeskustelua ohjailla. Juha Vuorinen kuuntelee Paula Heinosta ja tekee itse levitteensä, joka koostuu voista, oliiviöljystä ja vedestä. Sillä margariinit ovat mitä ilmeisemmin ruokavaliomme suurinta myrkkyä. Juha Vuorinen seuraa ravitsemuskeskustelua VIP-paikalta, onhan hän Paula Heinosen ystävä. Juha Vuorisen ystävä onnistui laskemaan verenpainettaan ruokavalion avulla alkamalla kiinnittää huomiota hiilihydraattien lähteisiin. Hän oli muun muassa alkanut suosia täysjyväviljaa sekä kasviksia ja marjoja.
Siis eikö tämä paljon parjattu virallinen taho sitten suosittele näitä??! Ilmeisesti me suosittelemme ihmisille sokeria ja vaaleaa pastaa ja vehnäleipää ja ylipäätään vain huonolaatuisia hiilihydraatteja. Siis mitä?? Koska me suosittelemme kasvirasvalevitteitä, olemme me pahoja ihmisiä? Näinkö se menee? Ilmeisesti, kyllähän nyt Juha Vuorinen tällaiset asiat tietää. Onhan hän ravitsemuksen ammattilainen. Hänen teoksissaankin suositaan terveellisiä elämäntapoja ja keskitytään nauttimaan keholle suotuisia juomia... Että näin.

Muutenkin minua on viime aikoina ihmetyttänyt, kun olen kuunnellut ihmisten pohtivan sitä kuka ravitsemusasioissa on oikeassa. Lähinnä vastakkainasettelu on ollut tyyliä Antti Heikkilä vs. muut terveydenhuollon ravitsemusasiantuntijat. Tai no, itse en kutsuisi Heikkilää ravitsemuksen asiantuntijaksi, mutta menköön nyt tämän kerran. Ihmettelen vain sitä, miksi ihmisten mielestä Heikkilä olisi oikeassa, jos kaikki maan tuhannet muut asiantuntijat ovat eri mieltä. Miten YKSI ihminen tässä maassa vain tietäisi totuuden ja muut lääkärit, ravitsemusterapeutit ja terveydenhuollon ammattilaiset olisivat väärässä? Koska me kaikki muut olemme elintarviketeollisuuden vietävissä? Miten hemmetissä se olisi edes mahdollista? Mitä minä hyötyisin siitä, että elintarviketeollisuus hyötyy? Sitä paitsi, miten elintarviketeollisuus meidän suosituksistamme hyötyy? Ai että kasvirasvalevitteiden valmistajat hyötyvät kun suosittelemme margariinia voin sijaan? Ai että leipomoteollisuus hyötyy kun suosittelemme ruisleipää ja täysjyvätuotteita hiilihydraattien välttämisen sijaan? Siis mitä? Minun pienet aivot ei tajua tätä suurta salaliittoteoriaa. Tai sitten en ole vain vielä nähnyt niitä suuria rahasummia, joilla meitä lahjotaan.

Huh huh. Ei ravitsemuksessa ole yhtä mustavalkoista totuutta ja asioita tutkitaan jatkuvasti, mutta tietyistä jutuista nyt vaan on niin vankkaa tutkimusnäyttöä, ettei sitä yksi Heikkilän löytämä erilainen tutkimus pysty kumoamaan. Ja uuden tiedon vahvistuessa varmasti virallisia suosituksiakin muutetaan, muttei niitä voida muuttaa yksittäisten ihmisten kokemusten perusteella. Meidän pitää ajatella asioita väestötasolla ja noudattaa sellaisia suosituksia, joista on vankkaa väestötason näyttöä. Yksilötasolla asiat käydään aina tapauskohtaisesti läpi. Ei kenenkään ruokavaliota suunnitella pilkuntarkasti samalla tavalla, vaan ohjaus on aina yksilöllista ja ottaa varmasti myös yksilön mieltymykset ja mielipiteet huomioon. Jokainen voi syödä miten haluaa, mutta ei suosituksia voida muuttaa sen mukaan, että Maija Meikäläinen kokee tietynlaisen ruokavalion toimivan. Meidän pitää tietää miten ruokavalio vaikuttaa pitkällä aikavälillä. On aika lailla yksi lysti mitä tapahtuu puolessa vuodessa, tärkeämpää on tietää mitä tapahtuu kymmenessä.

Jep. Homma purettu. Enää ei nouse savu korvista. Huh.

Itse olen tällä viikolla jatkanut herkuttelua. Reseptivihosta on kokeiltu brownieseja, valkosuklaa-mustikkamuffinsseja sekä suklaa-daim-paloja. Ruoaksi on tehty mm. pizzaa, makkaralaatikkoa sekä kebabia ranskalaisilla. Leivonnaiset on toki tehty tietenkin tavallisella margariinilla (siis kuolema odottaa kun en käyttänyt voita tai edes leivontamargariinia...) ja makkara-pekonilaatikkoon löysin sekä makkaran että pekonin rypsiporsaasta, joissa alle 1/3 rasvasta tyydyttynyttä. Lisäksi ruokakermaksi uutta 5% valmistetta, joka on tehty rypsiöljystä ja saanut vielä Sydänmerkinkin kylkeensä, hyvä hyvä! Ei tuo makkara-pekonilaatikko silti ihan jokapäiväiseksi herkuksi pääse, mutta hyvää se oli! Ensi viikolla saa leipomiset jäädä ja palataan normiruokavalioon, tosin viikonloppuisin saa edelleen herkutella miten haluaa :)
                                           Rahkaa persikalla ja banaanilla ennen tuntia :)
                                               Suklaapalaherkku päiväkahvin kanssa


                                                   Taivas, että tämä oli hyvää!

Ensi viikolla ajattelin palata salille. Tälle viikolle tuli siis yhteensä kahdeksan tuntia ryhmäliikuntaa + muutama tunti omien ohjausten suunnittelua, mutta tuntuu siltä, että kroppa on levännyt ja valmis jälleen hommiin. Kevyt viikko on suhteellinen käsite siis. Itse kun on tottunut koviin treenimääriin, on tällainen erilainen viikko tavallaan levoa kropalle ja mielelle. Nyt alkaa jo olla hinku takaisin salille ja jopa jalkatreeni houkuttelisi. Se kertoo jo aikamoisista vieroitusoireista ;) Eipä tässä muuta. Syödään hyvin ja treenataan kovaa!
Leppoisaa lokakuun loppua!


Tämä kunto alkaa olla muisto vain...

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi sun naama ja vartalo on ihan eri värisiä? Näyttää tyhmältä.

iive kirjoitti...

Jaa, täälläkin on taas joku loistava anonyymi...

Tykkäsin sun postauksesta tosi paljon. Oon itse miettinyt paljon näitä samoja vastakkainasetteluita ja täytyy myöntää etten nyt aivan vieläkään tiedä mitä uskoisi... en usko Heikkilää, mutta en kyllä ihan aina usko "virallisiakaan" suosituksia. Tässä jälkimmäisessä minua erityisesti tökkii mm. Hanna Partanen mainostamassa "suolistojogurttia" hyväksi vaikka ko. jogurtti on mm. hillitön sokeripommi. Tällähän ei tietenkään tavallaan ole sinänsä mitään tekemistä virallisten ravitsemussuositusten kanssa vaan sen kanssa kuinka mainostamista, mediaa ja asiantuntija-statusta sotketaan keskenään. Jotenkin monet mediassa esiintyvät ravitsemusasiantuntijat oikeasti vaikuttavat hmm.... sponsoroiduilta? Tähän tietenkin vaikuttaa myös se, että media käyttää tätä tilannetta törkeästi hyväkseen lietsoakseen "ruokasotaa", jotta tienaisi mahdollisimman paljon euroja.

Uusi itämeren ruokavalio on yksi fiksuimmalta vaikuttavista uusista "lanseerauksista".

Hienoa on, että olet pääsemässä ylös syövereistä. Kaunis olet vaikka ei sitä palkintoa nyt sitten tullutkaan.
Jonkin aikaa olen matkaasi seurannut ja lukenut tän blogin muutenkin läpi. Innolla jatkoa odotellaan ;) mitäs sit seuraavaksi?

PetraBettina kirjoitti...

Hei Iive,
olen oikeastaan samaa mieltä kanssasi tuosta! En minäkään ymmärrä tuollaisten jogurttien mainostamista. Enkä sitä, että voi-kasvirasvalevite muuttuu ok vaihtoehdoksi siinä vaiheessa, kun työnantajana alkaa toimia Valio. Mitä ilmeisemmin mekin siis olemme tietyllä tapaa markkinavoimien vietävissä.. Erityisen hyvä pointti muuten, nyt kun oikein tarkemmin ajattelen!


Lisäksi tuntuu, että mediassa esiintyy niin paljon eri asiantuntijaa ja "asiantuntijaa", että välillä voi olla vaikea päätellä kuka on todellinen asiantuntija ja kuka ei.

Mutta Itämeren ruokavalio on kyllä erinomainen!

Mitäs sitten seuraavaksi? Hyvä kysymys.. Sen kun tietäisi ;) Suunnitelmat pyörii päässä, mutta katsotaan nyt.. Eiköhän tässä jotain keksitä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Poikkesin ensimmäistä kertaa blogiisi. Ihanaa, että netistä löytyy muutakin kuin karppausfanaatikkoja. ;)
Olen itsekin kyllästynyt noihin karppaajien esittämiin salaliittoteorioihin.
Juurihan kävi ilmi, että ruotsalaiset karppausgurut olivat itse saaneet (ilmeisesti liha-)teollisuudelta rahaa.
Käsittämätöntä, että virallisia terveyssuosituksia syytetään joksikin juoneksi viattomia kansalaisia vastaan. Luin, että esim. nyt parhaillaan valmisteilla olevia Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia varten on valittu 8000 laadultaan parasta tutkimusta, joiden perusteella suositukset laaditaan. Kannattaako siis uskoa jotain helppo-heikkilää vai ammattiinsa vuosikausia kouluttautuneita ja siinä toimineita ravitsemustieteilijöitä...
Sori tämä purkaus, olen vain niin kypsä tuohon "muoti-ilmiöön2. :)

PetraBettina kirjoitti...

Joo sama täällä! Mukava saada tällaisia kommentteja eikä heti kiukkuisia karppajia kertomaan elämän muuttumisesta karppaamisen alettua...

Ja kyllä, ravitsemussuositusten takana on kaikkein paras tutkimustieto. Totta kai jokainen meistä on yksilö ja voi räätälöidä ruokavalion omalle elimistölleen sopivaksi, mutta suositusten mukaisesta ruokavaliosta nyt on vaan hirvittävän paljon hyvää tutkimustietoa. Vähähiilihydraattisesta ei tutkimustietoa riittävästi löydy, koska ihmiset eivät jaksa noudattaa ruokavaliota pitkiä aikoja. Ja miksi ihmeessä heidän pitäisikään? Täysjyväviljan hyödyt kun on järjestään useassa tutkimuksessa todettu.

Mutta jos aiheen koluaminen vielä kiinnostaa, kannattaa katsoa torstaina A-talk, jossa aiheena -yllätys, yllätys- karppaus! Muuten ei enää mitään huutokilpailua jaksaisi katsoa, mutta vieraana on professori Matti Uusitupa ja kokemuksesta tiedän, että kun Uusitupa puhuu, niin yleensä kannattaa kuunnella!

Mika kirjoitti...

"Mitä minä hyötyisin siitä, että elintarviketeollisuus hyötyy?"

Et mitään.

"Ai että kasvirasvalevitteiden valmistajat hyötyvät kun suosittelemme margariinia voin sijaan?"

Tottakai. Jos eivät hyödy niin miten niin eivät?

"Ai että leipomoteollisuus hyötyy kun suositteleme ruisleipää ja täysjyvätuotteita hiilihydraattien välttämisen sijaan?"

Tottakai hyötyy. Jos ei niin miten niin ei?

Te suosittelette virallista ruokavaliota siksi koska teille on tarpeeksi kauan hoettu että se on terveellistä, ei siksi että se olisi tutkittua ja terveellisimmäksi todettua (muutenhan suositeltaisiin esim. Välimeren ruokavaliota). Jos tarpeeksi kauan toistaa "mansikka on marja, mansikka on marja, .." niin toki ihmiset uskovat että mansikka on marja vaikka eihän se marja ole.

Tämä koskee esim. täysjyväviljaa. Itsekin kirjoitat että sen hyödyt on "järjestään useassa tutkimuksessa todettu." kun sinulle on sitä tarpeeksi toistettu.

Haastankin sinut esittämään kunnollisia pitkäaikaistutkimuksia (kirjoitit: "Meidän pitää tietää miten ruokavalio vaikuttaa pitkällä aikavälillä.") täysjyväviljan hyödyistä. Okei, koska sellaisia ei taida olla yhtäkään niin lyhyetkin käyvät. Eikä tarvitse olla edes kunnollinen. Joku hutaistukin kelpaa alkuun. Katsotaan sitten tarkemmin miten tutkimus on toteutettu ja että onko mitään järkeä ottaa sitä vakavasti.

Luultavasti, jos edes ottaisit haasteen vastaan, toisit näytille tutkimuksia, joissa kerrotaan kuinka täysjyvävilja on paaaaljon parempaa kuin valkoinen vilja. Ihan varmasti onkin, mutta se ei kerro täysjyväviljan hyödystä, se kertoo VAIN siitä että valkoinen vilja on hyvä vaihtaa täysjyvään JOS ON PAKKO SYÖDÄ VILJAA. Mutta kun ei ole pakko, onneksi. Juuri näin meitä höynäytetään. Etanolikin on älyttömän terveellistä kun sitä vertaa metanoliin.

Koska meillä syödään kai eniten täysjyvää maailmassa niin me varmaankin ollaan maailman terveintä kansaa ja ne kansat jotka eivät syö viljoja, ovat sairaimpia?

Salaliitosta on turha puhua, kyseessä on vain joidenkin taloudelliset intressit (kuten Uusituvan). Ja joidenkin pelko siitä että menettävät kasvonsa (kuten Puskan). On vaikeaa myöntää olleensa väärässä, tiedän koska olin itse vuosia väärässä (no, parikymmentä vuotta) kun uskoin sokeasti kaiken mitä ne, jotka vain toistelivat kuulemaansa, kertoivat ruokavaliosta. Sitten tutustuin tarkemmin näiden rasvan kanssa lotraavien idioottien väitteisiin ja virallisen totuuden takana oleviin tutkimuksiin (Ancel Keysista lähtien). Suosittelen samaa.

PetraBettina kirjoitti...

Niin, leipomoteollisuus ja margariiniteollisuus hyötyvät, mutta mitä MINÄ hyödyn siitä, että ne hyötyvät? En mitään, niin kuin totesit. Miksi minä sitten autan niitä hyötymään? Koska minut on aivopesty?? Kuka nämä kaikki asiat on keksinyt jos niiden taustalla ei ole tutkimuksia?

Ja ei, en lähde mukaan kilpailemaan siitä kuka linkittää eniten tutkimuksia. On mielestäni mielenkiintoista, että ihan oikeasti luullaan, että yliopistossa opiskellaan huuhaata, jonka joku on keksinyt teollisuuden iloksi. Kandiini ja graduuni olen käynyt läpi seurantatutkimuksia, joissa on todettu kuidun ja erityisesti täysjyväviljasta peräisin olevan kuidun vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Mutta ne ovat varmastikin olleet lahjottuja tai muuten vain epäpäteviä tutkimuksia, joten mitäpä niistä. Minä en ole tutkija enkä sellaiseksi aio, joten luotan kyllä kirjallisuuteen ja saamaani opetukseen.

En ole väittänyt, että kaikkien ihmisten olisi pakko syödä viljaa. Aivan taatusti pärjää ilmankin, jos osaa ruokavalionsa oikein koostaa. Mutta ei voi myöskään sanoa, että kaikkien pitäisi olla ilman viljaa. Miksi me emme voi sitä ruisleipää syödä? Miksi se yhtäkkiä onkin huono asia?

Mika kirjoitti...

"Miksi minä sitten autan niitä hyötymään?"

Koska toistelet samoja mantroja joita sinulle on opetettu ja joita on hoettu iät ja ajat. Kun tarpeeksi kauan hokee, alkaa uskoa. Kuten esim. että kolesterolin lisääntyessä riski svs-tauteihin kasvaa - tätäkin Uusitupa jaksoi lässyttää taannoin telkkarissa vaikka valveutuneet maallikotkin tietävät että kokonaiskolesterolilla ei ole tekemistä asian kanssa, eikä edes LDL:llä sinällään vaan vain parilla LDL:n hiukkasryhmällä, joiden määrä kohoaa kun ravinnon hiilihydraattimäärää lisätään. Näitä epätotuuksia on opetettu ihan siellä yliopistollakin mutta onneksi tiede on itseään korjaavaa ja kun kunnollisia laajoja tutkimuksia tulee lisää, korjaantuvat yliopistollakin käytetyt oppimateriaalit. Esim. Harvardissa ne ovat jo muuttuneet mutta Suomessa tuttuun tapaan laahataan perässä. No, johan on Fogelholmin myöntänyt ettei esim. tyydyttynyt rasva olekaan niin vaarallista kuin on annettu ymmärtää. Miksiköhän hän ei ole aiemmin kysynyt sitä yliopistolta kun siellä kaikki asiat jo tiedetään ihan kiveen hakattuina ja täydellisten tutkimusten perusteella? Vai onko niissä aiemmissa tutkimuksissa ollut jotain mätää kenties?

En halunnut mihinkään tutkimuslinkkisotaan lähteäkään, halusin tietää vain edes yhden tutkimuksen jossa näytetään että viljallinen ruokavalio on terveellisempi kuin viljaton. En uskonutkaan että sellaista löytyisi enkä missään nimessä aio pidätellä hengitystä odotellessa. Liian epäterveellistä.

"luotan kyllä kirjallisuuteen"

Luotat valikoituun kirjallisuuteen. Vieläkö muuten yliopistolla viitataan Ancel Keysin seitsemän maan tutkimukseen? Tiedät kai itsekin mikä iso vitsi siinä on kyseessä. Ja sitäkin on referoitu yliopistolla. Vau, miten tieteellistä! Naurattaisi ellei itkettäisi.

Toki ruisleipää voi syödä jos omat geenit ovat viljoihin sopeutuneet. Monet vain saavat siitä oireita, ja sen hypettämiseen ei tunnu olevan mitään kunnollisia perusteita. Olen sitä itsekin aiemmin hypettänyt mutta en enää kun olen lukenut viime aikaisia tutkimuksia. Yksi mielenkiintoinen blogi on Evolutionary Psychiatry, jossa aina välillä käsitellään uusia tutkimustuloksia viljojen vaikutuksesta mielenterveyteen. Suosittelen. Suomalaisista blogeista Ravitsemus ja terveys on myös hyvä - siellä on käsitelty noita viljatutkimuksia, tai niiden puutetta, ja vhh vs vt -ruokavalioita. Nämä liippaavat tarpeeksi läheltä tätäkin keskustelua joten kannattaa lukea:

VRN: Ravitsemussuositusten ruokavaliolla ei ole pitkäaikaisnäyttöä
Tätä Matti Uusitupa ei kertonut: vastineeni Savon Sanomissa
Täysjyvää vai ei viljaa?

Anonyymi kirjoitti...

Arghhhh. Tykkään tosta sun järkevästä tavasta puhua ruokavaliosta. Tää ihan hulluksi mennyt karppauskeskustelu - karppaajat, kuten tuo "mika" ovat todella fanaattisia, ihan kuin vastakääntyneitä lahkolaisia. Nuo tuollaiset voisi jättää ihan omaan arvoonsa.
Kiitti tästä, toivon et jatkossakin esittelet ruokiasi ja pidät järjen valoa yllä tässä maailmassa jossa niin moni vihaa kroppaansa ja kehittää ahdistavan pakkomielteisen tavan syödä.
Mä muuten aloin harjoitella virallisten ravitsemussuositusten mukaan syömistä aloittamalla säännöllisestä syömisestä, kasvisten määrästä, hiilareitten laadusta, suolan määrästä ja.... tadaa! Makean- ja herkunhimot helpotti ja olo on ihanan energinen sekä keveä. Ei enää jatkuvaa nälkää, toivottavasti ei enää niitä kiljuva nälkä-mättö-väsymys-putkia.

PetraBettina kirjoitti...

Hienoa, että olet löytänyt energisen olon!
Säännöllinen syöminen on kyllä erityisen tärkeä juttu, jotta "mättökohtaukset" pysyvät poissa. Tsemppiä!

Ja minä kyllä jatkan tällä ruokavaliolla ja näiden ruokien esittelyä, sanoi kuka tahansa mitä tahansa ;)