torstai 28. huhtikuuta 2011

Rasvalla, ilman vai ei ollenkaan?

Luin tänään lehdestä, että rasvaton maito aiheuttaa hedelmättömyyttä. Hallelujaa. Maidon proteiineja ei kuulemma saisi nautti ilman "terveellistä" maitorasvaa. Ja tämä on siis "täyttä faktaa" haastatellun lääkärin mielestä (tähänkin tekisi mieli laittaa hakaset: "lääkäri").

Siis mistä näitä juttuja sikiää? Yksi suosii maitorasvaa, toisen mielestä ihminen ei tarvitse maitoa lainkaan ja meidän kolmansien mielestä maitoa tulisi nauttia ja mielellään rasvattomana. Ja jokainen on tietysti oikeassa. Hmmm.

Emmekö me nyt kuitenkin tarvitse kalsiumia ihan läpi elämän? Ja juu kyllä, kalsiumia saa muistakin lähteistä kuin maidosta, on vain huomattavasti helpompi juoda 7 dl maitoa kuin syödä 1,2 kg jäävuorisalaattia. 100 grammasta silakkaa saa muuten lähes puolet päivän kalsiumtarpeesta ja lisäksi hyviä rasvoja, se on myös oikein hyvä vaihtoehto ja lisä ruokavalioon! Maidon juomista puoltaa myös siihen lisätty D-vitamiini. Suomalaiset saavat jatkuvasti liian vähän D-vitamiinia, joten sen saantiin tulee kiinnittää huomiota. Maitoon lisätään D-vitamiinia nykyään 1 mikrogramma / dl. Entäs se rasvattomuus sitten? Maidon rasva on tyydyttynyttä eikä sitä kannata turhan päin käyttää. Kovaa rasvaa tulisi ruokavaliossa vähentää ja tyydyttymätöntä lisätä. Turha siis ottaa maidosta kovaa rasvaa, kun sen voi juoda ilman sitäkin.

Sitten kun tutkimustieto rasvatonta maitoa vastaan on yhtä vankkaa kuin sen puolesta oleva, voin miettiä asiaa sitten uudelleen. Ihmettelen vain miksi suuret mediat kuten MTV3 ja Ilta-Sanomat julkaisevat yhden yksittäisen lääkärin ajatuksia jatkuvasti. Miten tuollaiseen asemaan pääsee, että jokaisesta sanotusta lauseesta tehdään lööppi?

Haluaisin nyt sanoa, että valitkaa arjessanne viisaasti ja muistakaa herkutella kun on sen hetki! Tehdäänpä siitä lööppi :)

Ei kommentteja: