Siirry pääsisältöön

Dieetille haikailua

Tässä on tullut lueskeltua aika paljon muiden lajia harrastavien blogeja ja monella siellä alkaa kisat olla jo lähellä. Blogit täyttyvät kuntokuvista, tankkauksista, bikineistä, hirveästä kisakuumeesta ja ehkä vähän nälästäkin. Ja voitte uskoa, että itsellä tulee tällaisia lukiessa aikamoinen hinku dieetille! (sanoinko oikeasti dieetille? piti sanoa kisaamaan. haluanko vain dieetata? ei kai sentään. ehkä se on myös se matka eikä vain määränpää..)

Vuosi sitten tähän aikaan aamu alkoi punnituksella ja peiliin tuijottamisella. Sitten lenkille joko aurinkoiselle Vänärille tai kipuamaan Puijon portaita. Aamulenkit olivat loppuun asti mieluisia, ehkä koko päivän paras hetki. Tai ainakin toiseksi paras, sillä aamupuuro sen lenkin jälkeen oli jotain taivaallista. Ja voi että, kun sai luvan tankata! Tankkauspäivää odotti aina kuin kuuta nousevaa niin, ettei edellisenä yönä meinannut uni tulla, kun mietti että seuraavana päivänä saa syödä sämpylää! En tiedä miksi se sämpylä oli niin kova juttu, en ikinä tavallisesti syö sämpylöitä. Mutta koko tankkauspäivä oli aina yhtä juhlaa ja teki vain mieli hyppiä ja laulaa: ”Don`t worry, be happy!”. Seuraavalla viikolla paino nytkähti taas vähän alaspäin ja kaapista alkoivat sopivat vaatteet loppua. Oli hämmentävä tunne, kun mahtui ihan kaikkiin vaatteisiinsa eikä mistään puristanut (toista se on nyt..).

Jos minulla on kova kisahinku, niin niin sitä tuntuu nykyään olevan aika monella muullakin. Sarjoja on enemmän, on kaikille vaihtoehto ja harrastajamäärät kasvavat kovaa vauhtia. Mikä tässä lajissa on alkanut kiehtoa? Salilla treenaaminen, oma ulkomuoto, bling bling vaiko se, että tämä on laji, jonka voi aloittaa vasta aikuisena ja silti menestyä? Entä onko leikkiin ryhtyjillä todellista käsitystä leikin säännöistä?

Aina kun haikailen dieettiä, yritän muistuttaa itseäni niistä viime kesän viimeisistä viikoista, jolloin voimat meinasivat loppua. Nälkä, väsymys ja vitutus kasvoivat loppuvaiheessa nimittäin melko koviksi. Vaikka matka kisalavalle oli joka vuosi yhtä ihana, ei viimeisinä viikkoina enää ollut kovin kivaa. Eihän se tietysti missään lajissa kovin kivaa aina ole, mutta näin amatööriurheilijana kun ei voi keskittyä vain urheilemiseen, niin pitää jaksaa muutkin asiansa hoitaa. Se vaati välillä hieman sisua.

Ensimmäinen dieetti taisi mennä aikamoisessa fiiliksessä. Olin varautunut, että koko kesä on kamalaa, kieltäytymisten täyttämää aikaa, mutta kamaluus oli kesästä kaukana. Opin, että tapansa pystyi muuttamaan ja uusista tilanteista nauttimaan. Festareilla selvisi light colan kanssa, yhteisellä perheaterialla keitti omat riisinsä, matkoilla pakattiin kylmälaukku mukaan, ei ongelmia. Kaikki tuntui yllättävän helpolta. Tai sanotaanko, että ei ollut kamalan vaikeaa, ei kai sitä nälkäänsä voi helpoksikaan sanoa. Viimeisin dieetti tuntui vaativan jo paljon enemmän, vaikka homma menikin osittain rutiinilla. Kroppa ei toiminut ihan samalla tavalla, vaikka lopuksi toistaiseksi parhaimpaan kuntooni pääsinkin. Väsymys oli kuitenkin havaittavissa.

Lajina tämä on hieno ja on hyvä, että harrastajamäärät kasvavat, sillä tässä samalla treenaamisen lisäksi oppii perusasioita ravitsemuksesta. Mutta kilpailutasolla laji on myös erittäin haastava ja vaativa, joka vaatii asennetta. Samalla ehkä myös ymmärrystä lähipiiriltä, sillä harrastus ei jää salille vaan seuraa mukana ihan kaikkialle. Mutta eipä tämä toisaalta muista vaativista lajeista mitenkään eroa. Urheilu kilpatasolla on aina vaativaa ja vaikuttaa kaikkiin elintapoihin. Ei meidän tarvitse nostaa itseämme jalustalle, vaikka epäinhimillisen alhaalle rasvaprosenttimme saammekin. Nyt Lontoon kisoja katsellessa ei voi kuin ihailla yleisurheilijoita, joiden vartalot ovat aivan jumalaisia. Onko kyse geeneistä vai panostetaanko maailmalla eri tavalla myös ravitsemusasioihin? Vai voiko muka vain hyvien geenien ansiosta olla niin kireässä kunnossa? Yleisurheilussa ravitsemus on kuitenkin myös suorituskykyyn vaikuttava tekijä, kisasuoritusta ei voi tehdä suolakikkailujen ja vuorokauden juomattomuuden jälkeen niin kuin meidän lajissamme.

Aärimmäisen tyytyväinen olen silti siihen, että olen ns. offilla, vaikka tuo sana minusta jotenkin hölmö onkin. Olenko jotenkin pois päältä, kun en pudota painoa? Eikös tämä ole vähän niin kuin peruskuntokausi? Joka tapauksessa olen saanut levätä ja ottaa vähän rennommin. Muistaa taas, että elämässä on muutakin kuin treenaaminen. Ainakin vähän, vaikka treenaaminen nytkin aika korkealle arvoasteikossa nouseekin. Mutta luulen, että lähipiirikin on tyytyväinen siihen, että asioita voi suunnitella ilman, että pitää heti miettiä, että ”no mites Petran ruokailut?” Ja ei, en todellakaan aio raahata kylmälaukkua ”offilla” mukanani. Jos en osaa ilman omia eväitä valita sopivaa syömistä tarjolla olevasta, niin sitten voin olla ilmankin. Ja sitten on ehkä mennyt koulutuskin hukkaan.

Pienenä tyttönä ekalla dieetillä

PS. Olen kaivanut juoksulenkkarit esiin ja voin kertoa, että kulkee!

Kommentit

Unknown sanoi…
Hyvä kirjotus Petra, tosi hyvä!
Allekirjoitan aivan kaiken! :DD

Villi veikkaukseni on, että jossain vaiheessa joku fitnesstyyppi on vaan väsynyt aerobisiinsa ja päättänyt kikkailla syömisellä enemmän, ja siitä on sitten vaan tullut lajin tapa.

Olympialaiset näyttää meille läjäpäin upeita urheilijoita jotka jaksaa vielä URHEILLA, toisin kuin me näännyttäjät. Ja sitten ollaan niin fitnesstä ;) On se hassua.

(ei kai kommentistani näy nälkä?)
PetraBettina sanoi…
Nyt kun on kaikkia näitä uusia sarjoja, niin jossakin sarjassa voisi suoritukseen kuulua esim. satasen aidat. Tai 800 m. Pidettäisi meitäkin ehkä enemmän urheilijoina kuin nyt. Voisi tosin olla aika hiljasta...

Toisaalta musta tuntuu, että nykyään on tapana hehkuttaa, että ei tunnu missään, treenit kulkee, tämä on niin ihanaa enkä lopeta ikinä! Sellasen dieetin minäkin kyllä tahtoisin mutta valitettavasti näännyttäminen yleensä vie voimat..

Jaksahan Johanna näännyttää vielä hetki!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lent...

Fitness-kuplasta, päivää.

P rovosoidun helposti, joten ei liene yllättävää, että A-studion maanantainen juttu fitneksestä sai minut melko lailla tuohtuneeksi. Parin päivän jäähdyttelyn jälkeen ymmärrän jo, miksi juttu on tehty ja että on hyvä asia, että se on tehty. Ymmärrän, että näitä tapauksia löytyy (liian) paljon ja että negatiivistakin asioista on hyvä puhua etukäteen. Se mitä EN tajua on tämä; miksi aina kun fitness on lehdessä/tv:ssä/saa huomiota netissä, on kyse jostain seuraavista: 1) Sohvaperunasta fitnessprinsessaksi –tarina. Jep, on hienoa, että aiemmin lähinnä biletystä tai pikaruokaa harrastanut ihminen muuttuu liikunnalliseksi ja alkaa huolehtia itsestään ja terveydestään. On hienoa, että suunta muuttuu ja on hienoa, että hän esimerkillään kannustaa myös muita tähän. On myös hienoa, että on olemassa laji, johon voi siirtyä vasta aikuisiälläkin. Mutta. Missä vaiheessa näistä ihmisistä tuli tämän lajin must-juttu? Missä vaiheessa ennen-jälkeen-kuvista tuli pakollinen osa kilpailijaa? M...

Herkkulakko (ja syntyjen syvien lakko)

Satuin yhtenä päivänä toteamaan ääneen, että minun pitäisi vähentää tätä liialliseksi yltynyttä sokerin syömistäni. Puolisohan siitä sitten innostui kehittelemään kolmen viikon herkkulakkoa meille. En tiedä miten sokerin vähentämisestä päästiin karkki-, keksi-, sipsi- ja pikaruokalakkoon, mutta jotenkin siinä vain niin kävi. Marianne Mocha, nam! En ole lakkojen ystävä vaan enemmänkin sallivuuden ja kohtuuden. Viime aikoina vain olen kadottanut kohtuuden ja sokerista on tullut merkittävä osa päivääni. Syön päivittäin kahvin kanssa vohveleita ja useamman kerran viikossa karkkia. Rakastan myös kahvia ja pullaa. En tunne käsitteitä liian makea tai liikaa karkkia. Puoliso nauraa, kun kerron että jälkiruoille on olemassa ihan oma vatsa, johon mahtuu aina, vaikka muuten olisi jo täynnä. Ja kyllä, tiedän tasan tarkkaan, ettei sokerissa ole mitään hyvää. Paitsi että joskus se tekee mielelle ihan hyvää. Viime aikoina olen huolestunut erityisesti hammasterveydestäni ja todennut, että asia...