Siirry pääsisältöön

Kookosöljy ja muut rasvat

Kookosöljy on ihmeellinen öljy. Se pikaisen nettisurffailun perusteella mm. parantaa suolistosairauksia, auttaa immuunijärjestelmän toimintaa, vähentää tulehduksia, ehkäisee diabetesta, auttaa painonhallinnassa sekä parantaa veren rasva-arvoja. Mieletöntä.

Vai voiko oikeasti olla näin? Kookosöljyn todetut vaikutukset on monesti todettu eläinkokeissa eikä näitä tuloksia voida siis suoralta kädeltä liittää myös ihmisiin. Varsinaista vankkaa tutkimustietoa kookosöljyn hyödyllisyydestä ei siis ole olemassa. Ongelmalliseksi öljyn tekee se, että se sisältää runsaasti kovaa rasvaa ja vain vähän välttämättömiä rasvahappoja. Itse asiassa niin vähän, että pelkästään kookosöljyä käyttämällä välttämättömät rasvahapot saa vasta, mikäli öljyä käyttää yli litran päivässä... Tai sitten voi tietysti ottaa pari ruokalusikallista rypsiöljyä.

Kovan rasvan runsas käyttäminen ei ole suositeltavaa mutta onko kookosöljystä sitten haittaa? On nimittäin myös spekuloitu sillä, olisiko kookosöljy kenties terveydelle melko neutraali öljy? Tiedä häntä, ilman tutkimusnäyttöä on hankala sanoa mitään puolesta tai vastaan. Se, että öljyssä on runsaasti kovaa rasvaa ja vain vähän välttämättömiä rasvahappoja saa ainakin minut pysyttelemään erossa siitä. Käytän mieluummin rasvan lähteinä sellaisia, joista saan myös välttämättömiä rasvahappoja. Lähinnä siis käytössä ovat rypsiöljy ja soijalesitiini, toisinaan myös oliiviöljy ja kasvirasvalevitteet. Jos kookosöljystä joskus ilmestyy luotettavaa muuta tutkimustietoa, saatan muuttaa käsitystäni, mutta tuskin sitä ihan heti tapahtuu. Vielä en ole keksinyt ainuttakaan syytä miksi itse käyttäisin kookosöljyä.

Riittävä rasvan saanti on toisinaan haastavaa. Kovaa rasvaa saa kyllä vähän sieltä sun täältä. Itse saan sitä erityisesti lihasta, jota syön aivan liian paljon. Maitotuotteet valitsen rasvattomina eli sieltä rasvaa ei tule, mutta aina herkutellessa leivonnaisilla, makeisilla tai pikaruoalla, nousee kovan rasvan saanti heti. Itse leipoessa pyrin kyllä käyttämään pehmeän rasvan lähteitä; sopivat lähes kaikkeen leivontaan.
Pehmeää ja kovaa:
kasvisten joukossa rypsiöljyä ja kanat paistettu öljyssä, mutta kastikkeessa maitopohjaista pippuriruokakermaa.

Kommentit

J sanoi…
Kiitos tästä! :)
Päädyin ostamaan kookosöljyä kun sitä niin hehkutetaan, vaikutukset... no, maistuuhan se puurossa hyvälle;) Muita vaikutuksia odotellessa!
Anonyymi sanoi…
http://www.helsinkipaleo.com/2011/09/helsinki-paleon-rasvaopas/

Olisi kiinnostava tietää mitä mieltä olet tuosta. :)
PetraBettina sanoi…
Mielenkiintoinen sivu. Muutama juttu siellä oli, joita en oikein ymmärrä. Kuten esimerkiksi, että "sekä pitkäketjuiset että keskipitkät tyydyttyneet rasvahapot ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Niiden on hyvä muodostaa suurin osa ravinnosta saatavista rasvoista." En ymmärrä miksi. Koska ne ovat erinomainen energianlähde, koska keskipitkät rasvahappojen imeytyminen eroaa hieman muista? Koska muuten emme saisi riittävästi energiaa? Koska rasvaa syömällä emme kirjoittajan mielestä liho? Mikä tälle on peruste?

Myöskään optimaalista omega 6 ja omega 3 -suhdetta ei ole pystytty määrittelemään. Totta on, että kolmosia saammme monesti turhan vähän. On kuitenkin kummallista, että ne pitäisi ottaa mieluummin kapseleina kuin rypsiöljystä. Omega kutosten välttäminen tässä suhteessa ei ole mielestäni tarpeellista. On totta, että rypsiöljyssä on tuplaten kutosia oliiviöljyyn verrattuna, mutta siinä on myös kolmosia noin 15 kertaa enemmän.

Haluaisin myös tietää milloin kasviöljy on kasviöljy ja milloin teollinen kasviöljy? Mikä niiden ero on?

Nämä nyt ensimmäisenä tulivat mieleen, lisää saattaa seurata.. ;)
Anonyymi sanoi…
Kiitos vastauksesta. Valitettavasti en osaa vastata kysymyksiisi kunnolla, koska en ole itsekään (vielä) perehtynyt aiheeseen. Suomeksi aiheesta ei löydy hirveästi tietoa, mutta googlettamalla löytyy paljon englanninkielisiä artikkeleita ja tutkimuksia.

Kysyin mielipidettäsi koska olen lähiaikoina kuullut paljon puhetta (pääasiassa kehuja) tästä paleo-ruokavaliosta, ja osa tuttavistani on onnistunut sen avulla laihduttamaan hurjasti. Toisaalta taas on paljon tietoa ja tutkimuksia joissa näitä paleojuttuja kumotaan. En ole itse aivan varma mihin uskoa, mutta olen kuitenkin miettinyt kokeilevani paleo-tyyppistä ruokavaliota jonkin aikaa (tykkään muutenkin kokeilla erilaisia ruokavalioita).

Teollisiin kasviöljyihin kuuluu ilmeisesti ainakin rypsiöljy ja auringonkukkaöljy. Hyviä kasviöljyjä on sitten esim. oliiviöljy, avokadoöljy ja erilaiset pähkinöistä puristetu öljyt.

Kookosöljyn yksi suuri hyvä puoli on ainakin sen paisto-ominaisuudet. Se siis kestää tosi korkeita lämpötiloja eikä härskiinny kuten monet muut kasviöljyt kuumentuessaan.

Mielenkiintoinen linkki kookosöljystä, tosin en osaa sanoa kuinka luotettavia tiedot ovat: http://www.superfoodit.com/kookostuotteet.html
PetraBettina sanoi…
Sepä tässä juuri onkin, että netti on pullollaan tällaisia kookosöljyn hyödyistä kertovia sivuja, mutta kun ei niille löydy tieteellisiä perusteita. Saattavat pitää paikkansa tai sitten eivät pidä.

En ole kovin perehtynyt paleoon, mutta eikös siinä poisteta ruokavaliosta vilja ja maitotuotteet? Tällöinhän totta kai laihtuu, jos poistaa näin oleellisia asioita ruokavaliosta ilman että mitään tulee tilalle. Itse en näe mitään syytä sille, että täysjyvävilja ja maitotuotteet tulisi ruokavaliosta poistaa. Ei kai siinä haittaakaan liene, mikäli saa kuidut, kalsiumit yms. muista tuotteista. Ruoista, ei pillereistä.

Rypsiöljyn ja kasviöljyjen välttämiselle en edelleenkään näe mitään syytä, päinvastoin. Välttämättömien rasvahappojen lähteinä tärkeitä. Vai kuka syö kalaa ihan päivittäin? Aina jos tyydyttymätöntä rasvaa aletaan korvaamaan tyydyttyneellä, ollaan mielestäni väärillä urilla. Ja sitten omega kolmoset kehotetaan ottamaan purkista, eihän siinä nyt ole mitään järkeä.

Varmasti paleossa on paljon hyvääkin, ene ole riittävän perehtynyt että voisin sen enempää kommentoida. Itsellä vaan aina nousee hieman karvat pystyyn, jos ruokavaliosta pitää poistaa asioita. Monipuolisuus ja kohtuullisuus kunniaan! :)

Tässä yksi hyvä linkki, jossa myös kookosta pohdittu:
http://terveyssatama.blogspot.fi/2011/05/jookos-kookos-ei-valttamatta.html
Anonyymi sanoi…
Kiitos taas vastauksesta ja tuosta linkistä. Vaikutti ihan järkeenkäyvältä.


Jos kiinnostaa perehtyä miksi paleossa viljat ja maitotuotteet on kielletty, niin kannattaa käydä lueskelemassa seuraavia linkkejä:

http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/mika-ihmeen-paleo/

http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/mika-nykymenossa-mattaa/

Tiivistettynä syy on se, että viljat sisältävät sellaisia aineita ("antiravinteita"), jotka haittaavat suoliston toimintaa. Monilla tämä näkyy esim. keliakiana, vuotavan suolen oireyhtymänä, chronin tautina jne., mutta niilläkin jotka eivät varsinaisesti sairasta mitään, suoli saattaa silti toimia viljojen takia huonommin kuin toimisi ilman viljoja.


Itsekin henkilökohtaisesti suosin monipuolista ruokavaliota mutta olen kiinnostunut silti kokeilemaan aina ajoittain erilaisia juttuja ihan mielenkiinnosta ja valikoin niistä hyviä juttuja omaan ruokavaliooni. Tällä hetkellä käytän esim rasvoista melkein kaikkea (kookosöljyä, rypsiöljyä, voita, oliiviöljyä, avokadoöljyä jne.) Luotan siihen etten saa mitään haitallista liikaa eikä mitään tärkeää jää puuttumaan. Kolesteroliarvoni mitattiin pari viikkoa sitten ja ne olivat erittäin hyvät.

Juuri nyt testaan sitä etten syö viljoja ollenkaan ja odottelen alkaako jotain muutosta olossa tuntumaan (ainakaan vielä ei, mutta vasta kolmas päivä menossa).
PetraBettina sanoi…
Itse en pystyisi ihan niin radikaaliin muutokseen, että kaikki viljat pois. Viljoissa on kuitenkin eroa ja toki myös meissä ihmisissä siinä, että miten eri viljoja kestämme (tai siis vatsamme ja suolistomme kestää). Täysjyväviljalla on kuitenkin runsaasti myös positiivisia terveysvaikutuksia.

Mutta tuo on tosi hyvä tapa, että tarkistelee kolesteroliarvojaan, jolloin saa varmuuden siitä, että homma on kunnossa. Voi jatkaa entiseen malliin. Ja muodostaa itselleen sellaisen ruokavalion, joka nimenomaan tuntuu hyvältä. Ja kerro toki jos huomaat olossa jotain muutoksia viljattomuudesta johtuen!
Elina sanoi…
Moro! Hieno postaus. Olen ihmetellyt kookosöljyfetissiä etenkin bodarien keskuudessa: ihmiset, jotka vannottavat syövänsä "puhdasta bodyruokaa", syövät heille aggressiivisesti mainostettua kookosöljyä/superruokaa/mitä tahansa Bullin mainostamaa treenilitkua mukisematta, kyseenalaistamatta? Ylenpäätään sellaisa tuotteita, joiden tehosta on olemassa vain mainostahon sana?? Ja väestötasolla koetelluille ravitsemussuosituksille osittain naureskellaan? En tajua. PS. Olisitko voinut tehdä postauksen toisesta oudon kuuloisesta "ihmeaineesta" asiantuntevammasta näkökulmastasi kuin perusbodyblogeissa yleensä: Miten niin ruususuola on parempaa kuin tavallinen? http://fi.wikipedia.org/wiki/Kristallisuola
PetraBettina sanoi…
Hei, luet ehkä ajatuksia! Oon nimittäin miettinyt tätä suola-asiaa! Eli saattaa olla hyvinkin postaus luvassa:)

Tuon on ihan totta, että kun ihminen päättää luottaa johonkin asiantuntijaan, hän uskoo kaiken. Ja se, että puhtaan ruoan puolesta puhujat mm. myyvät luennoillaan erilaisia pillereitä ja lisäravinteita, on mielestäni vähintäänkin kummallista. Jotenkin nämä "tavanomaiset" ravitsemussuositukset eivät ole riittävän mediaseksikkäitä ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lent...

Fitness-kuplasta, päivää.

P rovosoidun helposti, joten ei liene yllättävää, että A-studion maanantainen juttu fitneksestä sai minut melko lailla tuohtuneeksi. Parin päivän jäähdyttelyn jälkeen ymmärrän jo, miksi juttu on tehty ja että on hyvä asia, että se on tehty. Ymmärrän, että näitä tapauksia löytyy (liian) paljon ja että negatiivistakin asioista on hyvä puhua etukäteen. Se mitä EN tajua on tämä; miksi aina kun fitness on lehdessä/tv:ssä/saa huomiota netissä, on kyse jostain seuraavista: 1) Sohvaperunasta fitnessprinsessaksi –tarina. Jep, on hienoa, että aiemmin lähinnä biletystä tai pikaruokaa harrastanut ihminen muuttuu liikunnalliseksi ja alkaa huolehtia itsestään ja terveydestään. On hienoa, että suunta muuttuu ja on hienoa, että hän esimerkillään kannustaa myös muita tähän. On myös hienoa, että on olemassa laji, johon voi siirtyä vasta aikuisiälläkin. Mutta. Missä vaiheessa näistä ihmisistä tuli tämän lajin must-juttu? Missä vaiheessa ennen-jälkeen-kuvista tuli pakollinen osa kilpailijaa? M...

Herkkulakko (ja syntyjen syvien lakko)

Satuin yhtenä päivänä toteamaan ääneen, että minun pitäisi vähentää tätä liialliseksi yltynyttä sokerin syömistäni. Puolisohan siitä sitten innostui kehittelemään kolmen viikon herkkulakkoa meille. En tiedä miten sokerin vähentämisestä päästiin karkki-, keksi-, sipsi- ja pikaruokalakkoon, mutta jotenkin siinä vain niin kävi. Marianne Mocha, nam! En ole lakkojen ystävä vaan enemmänkin sallivuuden ja kohtuuden. Viime aikoina vain olen kadottanut kohtuuden ja sokerista on tullut merkittävä osa päivääni. Syön päivittäin kahvin kanssa vohveleita ja useamman kerran viikossa karkkia. Rakastan myös kahvia ja pullaa. En tunne käsitteitä liian makea tai liikaa karkkia. Puoliso nauraa, kun kerron että jälkiruoille on olemassa ihan oma vatsa, johon mahtuu aina, vaikka muuten olisi jo täynnä. Ja kyllä, tiedän tasan tarkkaan, ettei sokerissa ole mitään hyvää. Paitsi että joskus se tekee mielelle ihan hyvää. Viime aikoina olen huolestunut erityisesti hammasterveydestäni ja todennut, että asia...