Siirry pääsisältöön

Mitä tästä kaikesta saa?

Viime päivinä olen kovasti miettinyt kilpailemiseni syitä. Olen miettinyt miksi kerta toisensa jälkeen haluan lähteä kisavalmisteluihin, vaikka voisin nauttia urheilusta myös muulla tavalla. Voisin nauttia kovaa treenaamisesta myös ilman kisaamista ja samalla sallia itselleni enemmän elämän nautintopuolia. Miksi tämä on niin hemmetin tärkeää minulle?

Olen aina ihaillut ahkeruutta, määrätietoisuutta ja itsekuria. Sohvalla löhöäminen ja nautinnot ovat olleet jotakin, mikä pitää ansaita. Ei ihmisellä ole oikeutta muuten vain laiskotella. Viime aikoina olen hieman pystynyt joustamaan tästä ajattelutavasta ja toisinaan jopa nukkunut aamulla pitkään (vaikka se onkin silkkaa laiskuutta ja täysin tarpeetonta). Olen myös ymmärtänyt, ettei ihan jokaista minuuttia päivästä tarvitse aikatauluttaa. Tässä on toki auttanut yrittäjän elämä, jossa toisinaan töitä on ja toisinaan taas ei ole.

Tarvitsen haasteita. Tarvitsen päämääriä ja tavoitteita. Tarvitsen projekteja, jotka vaativat paljon ja loppuessaan tarjoavat taas uusia mahdollisuuksia. Vaikka elämä ei millään tavalla ole helppoa, koen että ilman kilpailemista se kuitenkin jollain tavalla on. Ai että keskittyisin VAIN töihin? Vain YHTEEN asiaan? Liian helppoa, liian tylsää. (Ja samalla työtilanne on kaikkea muuta kuin helppo ja vaatisi kaiken panostukseni.) Koen kuitenkin, että saan aina itsestäni enemmän irti, kun tulessa on useampi kuin yksi rauta kerrallaan.

Kuva: Katri Tamminen
On toisinaan ollut hankalaa ymmärtää muiden ihmisten mielipide. Miksi muka kilpaileminen on jotenkin kummallista? Miksi ihmeessä minulle sanotaan "Ai vielä meinaat jaksaa kisata?". Miksi minä valitsen tämän, kun sinä valitset jotain muuta? Miksen minä sanoisi sinulle "Ai sinä vaan edelleen jaksat syödä suklaata ja juoda siideriä?" Miksi sinun valintasi on normaali oletus ja minun jotakin erikoista? Ehkä tämä osittain johtuu siitä, että kyseessä on amatööriurheilu, jossa kisaan ilman mainittavaa menestystä ja ilman sponsoreita. Vähän niin kuin omaksi ilokseni. Ehkä se ei silloin ole kovin vakavasti otettavaa.

Koska olen suunnattoman kunnianhimoinen (ihan liikaakin välillä), en ehkä aina ymmärrä, että kaikki ihmiset eivät ole kuin minä. Tai toki minä sen ymmärrän, mutta tällä tarkoitan ehkä enemmänkin lähipiiriäni. Eivät kaikki ihmiset halua asettaa itselleen tällaisia tavoitteita eivätkä kaikki ihmiset halua luopua nautinnoista eivätkä kaikki ihmiset halua treenata hulluna. Eivätkä ne ihmiset halua muuttaa omaa elämäänsä vain siksi, että yksi niiden lähipiiristä on niin hullu, että se tahtoo. Joskus oletan, että kaikki pyörii minun ympärilläni ja että koko maailma muuttuu dieettini ajaksi ja keskittyy kannustamiseeni. Kriittisille kommenteille olen äärimmäisen herkkä.

Ehkä se on se urheilussa tarvittava itsekeskeisyys, joka nostaa päätään hetkittäin. On vain ymmärrettävä, että elämä on valintoja. Nämä ovat minun valinnat ja nuo ovat sinun valinnat. Kummatkin ovat yhtä oikeita.

Takaisin otsikkoon; miksi hitossa teen tätä kun se toisinaan tuo ahdistusta, riitoja, itsekeskeisyyttä ja kieltäytymisiä elämään? Teen tätä siksi, että kaikesta huolimatta, rakastan lajia sydämeni pohjasta. Ne fiilikset, joita treeneissä pitkin matkaa saa, ovat uskomattomia. Niitä saa toki myös ryhmäliikuntatunneilla, mutta kisaaminen tuo tähän aivan oman säpinänsä. Rakastan kunnon etenemistä, kisasuoritukseen valmistautumista, treenaamista ja aerobisia, tarkkaa syömistä, eväskippoja ja kylmälaukkuja, painon punnitsemista aamulla, muuttuvaa peilikuvaa ja pieniä ruokanautintoja. Kaikella mitä tekee on jokin merkitys; nyt treenataan olkapäitä, nyt kulutetaan energiaa, nyt levätään, jotta palaudutaan, nyt tankataan lihakset täyteen. Rakastan myös niitä kieltäytymisiä, koska ne tekevät minusta vahvemman ja vievät kohti tavoitetta. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että rakastan myös sitä hetkeä, kun kaikki loppuu. Erikoinen tunne tyhjyyden ja innostuksen välillä. Kaikki mitä syö, maistuu aivan uudelta. Aivan kuin ei olisi ikinä mitään syönyt. Makuaisti on aivan erilainen. Ja samalla on erilaisella tavalla ylpeä itsestään kuin missään muussa tilanteessa. Edes se, että matka on itse tapahtumaan verrattuna pitkä, ei merkkaa mitään.

Kuva: Katri Tamminen
Olen aina unelmoinut suuria ja tahtonut saavuttaa asioita. Ehkä tämä kolmenkympin kriisi on taas saanut pohtimaan asioita ja pakko todeta, ettei tässä ehkä kovin suuria ole saavutettu. Mutta onko sille toisaalta enää tarvettakaan? Ja millä mittarilla menestys mitataan? Voisiko menestys olla muutakin kuin urheilu- tai työsaavutuksia?

En tiedä oliko tässä päätä tai häntää, mutta väliäkö hällä. Tämä blogi on tajunnanvirtaa varten. Ja tätä tajunnanvirtaa saattaa tässä kolmenkympin kriisissa riittää, pysykää mukana!

Kommentit

Suvi sanoi…
Hyvä teksti! Valintojen maailmahan tämä on :)

Ja ihan huikea tuo viimeinen kuva, wau!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lent...

Fitness-kuplasta, päivää.

P rovosoidun helposti, joten ei liene yllättävää, että A-studion maanantainen juttu fitneksestä sai minut melko lailla tuohtuneeksi. Parin päivän jäähdyttelyn jälkeen ymmärrän jo, miksi juttu on tehty ja että on hyvä asia, että se on tehty. Ymmärrän, että näitä tapauksia löytyy (liian) paljon ja että negatiivistakin asioista on hyvä puhua etukäteen. Se mitä EN tajua on tämä; miksi aina kun fitness on lehdessä/tv:ssä/saa huomiota netissä, on kyse jostain seuraavista: 1) Sohvaperunasta fitnessprinsessaksi –tarina. Jep, on hienoa, että aiemmin lähinnä biletystä tai pikaruokaa harrastanut ihminen muuttuu liikunnalliseksi ja alkaa huolehtia itsestään ja terveydestään. On hienoa, että suunta muuttuu ja on hienoa, että hän esimerkillään kannustaa myös muita tähän. On myös hienoa, että on olemassa laji, johon voi siirtyä vasta aikuisiälläkin. Mutta. Missä vaiheessa näistä ihmisistä tuli tämän lajin must-juttu? Missä vaiheessa ennen-jälkeen-kuvista tuli pakollinen osa kilpailijaa? M...

Herkkulakko (ja syntyjen syvien lakko)

Satuin yhtenä päivänä toteamaan ääneen, että minun pitäisi vähentää tätä liialliseksi yltynyttä sokerin syömistäni. Puolisohan siitä sitten innostui kehittelemään kolmen viikon herkkulakkoa meille. En tiedä miten sokerin vähentämisestä päästiin karkki-, keksi-, sipsi- ja pikaruokalakkoon, mutta jotenkin siinä vain niin kävi. Marianne Mocha, nam! En ole lakkojen ystävä vaan enemmänkin sallivuuden ja kohtuuden. Viime aikoina vain olen kadottanut kohtuuden ja sokerista on tullut merkittävä osa päivääni. Syön päivittäin kahvin kanssa vohveleita ja useamman kerran viikossa karkkia. Rakastan myös kahvia ja pullaa. En tunne käsitteitä liian makea tai liikaa karkkia. Puoliso nauraa, kun kerron että jälkiruoille on olemassa ihan oma vatsa, johon mahtuu aina, vaikka muuten olisi jo täynnä. Ja kyllä, tiedän tasan tarkkaan, ettei sokerissa ole mitään hyvää. Paitsi että joskus se tekee mielelle ihan hyvää. Viime aikoina olen huolestunut erityisesti hammasterveydestäni ja todennut, että asia...