Siirry pääsisältöön

Raskausajan liikuntaa

Olen jo aiemminkin maininnut, ettei raskaudessa juuri mikään ole ollut sellaista kuin alun perin ajattelin. Ei myöskään siis liikkuminen. Olin tavannut ihmisiä, joita raskaus ei ollut juuri yhtään hidastanut ja jotka olivat suurin piirtein suoraan ryhmäliikuntatunnilta siirtyneet synnytyssalin puolelle. Ajattelin olla itsekin tällainen. Että tekisin töitä loppuun asti ja jumppailisin vatsankin kanssa normaalisti. Niin, no näinhän ajattelee vain ihminen, jolla ei vielä ole kokemusta raskaudesta. Nyt tiedän, että jokainen raskaus on yksilöllinen ja on vain mentävä tilanteen mukaan.

Alkuraskaus oli todella raskasta aikaa. Pahoinvointi oli jatkuvaa ja todella voimia vievää. Olisin halunnut nukkua 22 tuntia vuorokaudessa ja käyttää loput kaksi tuntia syömiseen. Mikään ei tuntunut helpottavan oloa ja päivät olivat yhtä taistelua nukahtamista ja oksentamista vastaan. Kaikki energia meni vain pakollisista töistä selviytymiseen eikä minkäänlainen muu fyysinen toiminta tullut kuuloonkaan. Ohjasin kuitenkin ryhmäliikuntaa useamman tunnin viikossa ja opetin myös liikuntaa olosta huolimatta. Tunnin aikana olo oli siedettävä, kunhan muisti pitää sykkeet aisoissa ja välttää tiettyjä liikkeitä. Etunoja tuntui tuolloin erityisen pahalta, joten punnerruksista tuli paljon lintsattua. Ryhmäliikunnan lisäksi en sitten muuta tehnyt eli salitreenikin jäi useammaksi viikoksi kokonaan pois.

Pahoinvointi jatkui noin 17. viikolle saakka eli varsin pitkään. Sitten väsymyskin helpotti hieman, vaikkakin suurentunut unen tarve jäi edelleen. Huhtikuu meni suhteellisen mukavasti tunteja ohjaten ja satunnaisesti salilla käyden, mutta ongelmat alkoivat taas toukokuussa. Vatsalihasten kipu oli ollut mukana koko alkuvuoden, sillä vatsa kasvoi todella nopeasti. Jo 10. viikolla suuri osa ihmisistä arvasi vatsanseutuani katsoessani, että mitä on luvassa. Toukokuun tienoilla tuo vatsalihasongelma sitten paheni ja tuntien jälkeen vatsa oli aivan tulessa ja kosketusarka. Ei auttanut, vaikka varsinaiset vatsalihasliikkeet oli jätetty jo alkuvaiheessa pois ohjelmistosta; jo vartalon hallinta aktivoi vatsalihaksia niin, että kipu yltyi. Alavatsa ja lantio olivat myös eri mieltä tanssillisista tunneista. Erityisesti salsa-askeleet ja muut lantion keinutukset tuntuivat ikäviltä. Näistä syistä lopetin ohjaamisen muutamaa yksittäistä tuntia lukuunottamatta jo toukokuun lopulla. Tällöin mentiin jossakin 25. viikon tietämillä.

Kesäkuussa vähensin töiden tekemistä, mikä selkeästi auttoi jaksamiseen. Mitään keskiraskauden energiapiikkiä en nimittäin kokenut. Tyypillisestihän olen aina energinen ja menossa, mutta nyt olen koko ajan ollut selkeästi tavallista väsyneempi ja kaivannut lepoa eri tavalla kuin ennen. Tuolloin pyrin liikkumaan muutaman kerran viikossa niin, että kävin pari kertaa viikossa salilla ja pari kertaa kävelylenkillä.

Aika pian kävelylenkitkin alkoivat tuntumaan ikäviltä. Arvioin usein voimani väärin ja viimeiset 15 minuuttia lenkistä menivät loppumatkan etenemistapaa miettiessä. Pitäisikö kontata tai kieriä, kun kävelläkään ei oikein enää pystyisi? Vai voisiko istahtaa alas ja yrittää liftata viimeiset 400 m kotiin? Liian pitkät kävelylenkit aiheuttivat supistelua ja muutenkin epämukavaa tunnetta. Ja pian supistelu tuli mukaan jo ihan lenkin alkumetreillä. Niinpä kaikki aerobinen liikunta on jo kesäkuun lopulla jätetty pois.


Vatsassa asuva kaveri ei kuitenkaan ollenkaan tykkää siitä, että äiti istuu sohvalla. Ei tarvitse ikinä kovinkaan pitkään istua, kun alkaa aikamoinen potkunyrkkeily ja kuperkeikkojen heittely käymään. Ja mitä isommaksi kaveri kasvaa, sitä epämiellyttävämmältä hänen liikkumisensa tuntuu. Niinpä yritän mahdollisimman paljon pysyä liikkeessä. Käytännössä se liikkeessä pysyminen tarkoittaa lähinnä kotitöitä (suursiivous ja huonejärjestyksen muuttaminen käynnissä) tai kirjallisten töiden parista välillä seisomaan ja keinuttelemaan nousemista. Lisäksi olen käynyt salilla kolmisen kertaa viikossa.

Salilla pystyy melkoisen hyvin vielä treenaamaan. Teen yleensä yhden treenin olkapäille, ojentajille ja rinnalle, yhden selälle ja hauiksille sekä yhden jaloille. Jalkojen treenaaminen on rajoittunut reiden ojennuksiin ja koukistuksiin, loitontajiin ja pohkeisiin. Kyykkääminen tai maastaveto ei ole onnistunut enää kuukausiin. Johtunee tästä varsin isosta kummustani, joka haittaa menoa. Yläkropan treenit pystyy tekemään ihan mukavilla painoilla eli juurikaan ei ole tarvinnut niiden suhteen himmailla. Mitään äärimmäisyyksiin vietyjä sarjoja en tee, mutta aika hyvinhän sitä osaa kroppaansa jo kuunnella. Tietää hyvin mihin sen voi tässä kohtaa ajaa.

Pystypunnerrusta pallon kanssa


Kaiken kaikkiaan vointi nyt 35. viikolla on hyvä. Juurikaan mitään kipuja ei ole, ainoastaan supistuksia toisinaan. Ja viikon verran olen jälleen kärsinyt pienimuotoisesta pahoinvoinnista, mutta se on ollut todella pientä verrattuna alkuvaiheen pahoinvointiin. Sokerimittauksissa ei edelleenkään kotioloissa ole ainuttakaan korkeaa arvoa eli siinäkin suhteessa kaikki hyvin.

Sinänsä tämä aika on ollut varsin silmiä avaava. Vaikka raskaus ei ole sairaus, niin onhan se varsin kokonaisvaltainen vaihe. Vaihe, johon voi itse vain rajallisesti vaikuttaa. Koen, että olen hyväkuntoinen ja se auttaa varmasti joissakin seikoissa. Kuten siinä, että minkäänlaisista selkäkivuista en ole koko aikana kärsinyt, vaikka painokin on hurjasti noussut. Toisaalta taas, ei se hyvä kuntokaan takaa, että kaikki menisi koko ajan hyvin ja kivuttomasti. Enhän minäkään ole pystynyt täysin normaalisti raskausaikana liikkumaan. Ei siis kannata olettaa eikä odottaa mitään etukäteen. Kuten synnytyksestäkin totesin, niin mennään vain tilanteen mukaan!


Viime lauantaina ajelin vielä päiväksi Lahteen, jossa järjestettiin IFBB:n valmentajien koulutuspäivä. Kuulimme päätuomari Pawel Hillebornia, jonka osuus pitkittymisestään huolimatta päättyi turhan pian. Emme nimittäin ehtineet juuri lainkaan body fitneksen puolelle vaan keskityimme enemmän muihin lajeihin. Häneltä sai kuitenkin juuri sellaista tietoa ja näkemystä, jota erityisesti valmentajana kaipaan. Näin pystyn auttamaan entistä paremmin urheilijoitani keskittymään oikeisiin asioihin esim. esiintymisen suhteen. Kaiken kaikkiaan uskon, että fitness on urheilulajina menossa kovaa vauhtia eteenpäin. On mahtavaa olla lajin parissa mukana. Ja kaikki roolit kelpaavat, olen sitten valmentaja tai kilpailija, niin sopii minulle! Piti sitten tietysti salillakin ottaa parit poseeraukset, kuten yllä näkyy. Ajattelin perustaa äiti-lapsi-fitnesskilpailun. Siinä ei kapealla vyötäröllä tai rasvaprosentilla ole merkitystä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvaperhe matkalla - Teneriffa ja Sunwing Fanabe Beach

  Näin ensimmäisen lapsen kanssa tehdyn ulkomaan matkan jälkeen täytyy todeta, että kyllä tuollainen pieni ihminen muuttaa elämää aika lailla! Ensin jo Fitness Classicissa totesin, että enää ei taida ikinä tulla aikaa, kun pystyisin 110 % keskittymään johonkin asiaan. Osa minusta on aina Tinkan kanssa. Aina. Matkalla taas huomasimme hyvin konkreettisesti sen, miten kaikki tehdään lapsen ehdoilla. Siis ihan kaikki. Ei kuulkaa paljon löhöilty auringossa tällä lomalla. Saati että olisi nautittu drinkkejä rauhassa terassilla. Tai edes vietetty niitä omia hetkiä kuntosalilla. Pääsin treenaamaan tasan kerran, että sillä lailla!  Todistusaineistoa treenistä! Hotellin sali oli todella hyvin varusteltu eikä ruuhkaa ollut. Menomatka Teneriffalle sujui hyvin. Tinka leikki sylissäni ja seurusteli kanssamatkustajien kanssa. Unta haettiin jonkin aikaa, mutta sitten hän nukahti syliini ja otti melkein parin tunnin unet. Kaiken kaikkiaan matka sujui ongelmitta. Kuljetin Tinkaa lent...

Fitness-kuplasta, päivää.

P rovosoidun helposti, joten ei liene yllättävää, että A-studion maanantainen juttu fitneksestä sai minut melko lailla tuohtuneeksi. Parin päivän jäähdyttelyn jälkeen ymmärrän jo, miksi juttu on tehty ja että on hyvä asia, että se on tehty. Ymmärrän, että näitä tapauksia löytyy (liian) paljon ja että negatiivistakin asioista on hyvä puhua etukäteen. Se mitä EN tajua on tämä; miksi aina kun fitness on lehdessä/tv:ssä/saa huomiota netissä, on kyse jostain seuraavista: 1) Sohvaperunasta fitnessprinsessaksi –tarina. Jep, on hienoa, että aiemmin lähinnä biletystä tai pikaruokaa harrastanut ihminen muuttuu liikunnalliseksi ja alkaa huolehtia itsestään ja terveydestään. On hienoa, että suunta muuttuu ja on hienoa, että hän esimerkillään kannustaa myös muita tähän. On myös hienoa, että on olemassa laji, johon voi siirtyä vasta aikuisiälläkin. Mutta. Missä vaiheessa näistä ihmisistä tuli tämän lajin must-juttu? Missä vaiheessa ennen-jälkeen-kuvista tuli pakollinen osa kilpailijaa? M...

Herkkulakko (ja syntyjen syvien lakko)

Satuin yhtenä päivänä toteamaan ääneen, että minun pitäisi vähentää tätä liialliseksi yltynyttä sokerin syömistäni. Puolisohan siitä sitten innostui kehittelemään kolmen viikon herkkulakkoa meille. En tiedä miten sokerin vähentämisestä päästiin karkki-, keksi-, sipsi- ja pikaruokalakkoon, mutta jotenkin siinä vain niin kävi. Marianne Mocha, nam! En ole lakkojen ystävä vaan enemmänkin sallivuuden ja kohtuuden. Viime aikoina vain olen kadottanut kohtuuden ja sokerista on tullut merkittävä osa päivääni. Syön päivittäin kahvin kanssa vohveleita ja useamman kerran viikossa karkkia. Rakastan myös kahvia ja pullaa. En tunne käsitteitä liian makea tai liikaa karkkia. Puoliso nauraa, kun kerron että jälkiruoille on olemassa ihan oma vatsa, johon mahtuu aina, vaikka muuten olisi jo täynnä. Ja kyllä, tiedän tasan tarkkaan, ettei sokerissa ole mitään hyvää. Paitsi että joskus se tekee mielelle ihan hyvää. Viime aikoina olen huolestunut erityisesti hammasterveydestäni ja todennut, että asia...